BNR ar putea reduce dobanda-cheie in urmatoarele trei luni, de la 3,5% la 3,25%, si la 3% pana la finele anului viitor, considera analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), jumatate dintre ei anticipand o taiere chiar in sedinta CA din 4 august.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.

Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.

Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015. Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an.

Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in valuta s-ar mentine la 16% in acest an, pentru a cobori la 14% anul viitor, cel mai prrobabil in decembrie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie., in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata.

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", a spus Isarescu.

Guvernatorul a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara.

"Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o represiune financiara, cel care economiseste este intr-un fel penalizat cu dobanzi real negative. Personal - si am vazut ca majoritatea membrilor CA, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere - nu vad deloc necesara, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare in directia in care si Romania sa descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care il fac este sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite", a precizat seful BNR.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008, reunind 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, companii de asigurari si din piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri