Cursul oficial a scazut marti semnificativ, cu 0,86 bani (0,19%), la 4,4250 lei/euro, dar volumele de tranzactionare in piata interbancara au fost reduse. De asemenea, si celelalte monede din regiune au avut o tendinta de apreciere.

Dolarul american a fost cotat de banca centrala la 3,3046 lei, cu 0,16 bani (0,05%) peste ziua anterioara. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs de 3,6349 lei, cu 0,95 bani sub cel de luni, de 3,6444 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, potrivit Mediafax.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, bancile comerciale cotau euro in piata interbancara la 4,4250 - 4,4255 lei, dupa ce luni in jurul orei 16:30, moneda europeana a fost tranzactionata la 4,4362 lei. Minimul primei parti a zilei s-a situat la 4,4225 lei/euro, iar maximul la 4,4310 lei/euro, pe volume reduse in piata interbancara. In regiune, forintul si zlotul s-au intarit in raport cu euro similar leului, cu 0,15%.

BNR a decis luni sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei. Taierea de dobanda a fost anticipata de o parte dintre analisti. Totodata, BNR a redus din nou prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca pe termen scurt au existat intrari importante de capital in Romania si presiune pe curs, in contextul crizei din Ucraina. "Stiti ca dupa criza din Turcia au fost iesiri de capitaluri, uitati ca suntem la jumatatea anului, realitatea crizei ucrainene este pana acum alta, nu suntem siguri pe ea, mai degraba incertitudine decat certitudine, a la longue, ca sa spun asa, dar pe termen scurt, am asistat la intrari destul de importante de capitaluri si presiuni de apreciere a cursului", a spus el.

Isarescu a aratat ca BNR nu poate estima daca intrarile de capital, care au inceput in februarie - martie si au fost consistente pana spre luna iulie, vor continua. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 1,01% - 1,51% pe an, de la 1,53-2,03% in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut, de asemenea, la 1,08-1,58% pe an, de la 1,51% - 2,02% pe an in sedinta de marti.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 2,10%, de la 2,15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri