Romania va putea intra in zona euro abia dupa ce o autostrada va trecei Carapatii, pentru a permite si dezvoltarea altor zone decat cele cateva enclave unde s-au concentrat investitiile straine. Bucurestiul este pregatit sa treaca la euro, dar este tras in jos de Las Fierbinti, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR a reluat tema autostrazii care sa treaca muntii intrebat de ce cresterea economica din ultimii ani nu se regaseste in buzunarele romanilor si de ce cresc discrepantele regionale, care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite. "Cand cineva studiaza eonomia are producerea venitului si distributia. Faptul ca Romania are distributia mai mult sau mai putin polarizata, ca Romania se dezvolta polarizat, in cateva enclave, mai ales in zone in care sunt investisii straine directe, Bucuresti, Constanta, Craiova, Pitesti, cateva zone din Transilvania, tine de altceva decat de un indice agregat care este legat de cresterea economica. Cresterea economica este evidenta si n-o vedem intr-o singura cifra, avem crestere de productie industriala, 8-10% crestere de exporturi, dublarea exporturilor in cativa ani. In aceste cifre va asigur ca n-ai cum sa minti, ca nu e vorba doar de statistica noastra, e vorba de statistica celuilalt. Deci, cand tu exporti, celalalt importa. Dar ca este vorba despre un alt tip de crestere economica fata de ceea ce eram noi obisnuti, sau cel putin generatia mea, echilibrata, repartizata rational pe intreg teritoriul tarii, este altceva", a explicat Isarescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a aratat ca, personal, este foarte preocupat de aceasta problema, precizand ca a mai spus ca intrarea in zona euro nu o vede in conditiile unei Romanii foarte enclavate. "M-a intrebat cineva cand vad Romania in zona euro si i-am spus: cand va trece prima autostrada Carpatii, cam atunci. N-ai cum sa dezvolti alte zone daca treci pe serpentine prin Carpati, asta asa ca sa vorbim putin metaforic. Sunt lucruri diferite, am vazut ca este o preocupare cand se vede in buzunarul oamenilor. La unii se vede, la altii nu se vede, asta este tipologia de crestere economica in care ne situam, si nu ne situam de ieri, de azi, ne situam de ani buni", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale sustine nu doar ca se pot schimba lucrurile repede, dar chiar este necesara o asemenea abordare pentru a putea adera la euro, intrucat zone intregi din tara nu ar putea face fata altfel unui asemenea proces.
"Eu as vrea sa schimbam destul de repede, pentru ca o sa revin pe gluma aceea, trebuie sa intre in zona euro si cei de la Las Fierbinti, nu? Va dati seama ca lumea nu se schimba usor, se schimba mai greu. Bucurestiul poate sa intre in zona euro, nici nu vad ... 2 milioane, cam atat are si o tara baltica populatia. Numai ca nu poti sa-l desprinzi. Se agata cei de la Las Fierbinti de noi si-l trag in jos", a afirmat guvernatorul BNR.

Isarescu a adaugat ca, desi indicatorii macroeconomici arata o situatie buna, cu inflatie scazuta, deficit mic de cont curent, crestere economica si exporturi, mai sunt inca pasi de facut in directia reformelor structurale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri