Aprecierea masiva a cursului poate inchide intreprinderi care nu mai pot reveni in piata cand rata de schimb se intoarce la niveluri mai inalte, pentru ca pierd atat angajati, cat si piete de desfacere, afirma Mugur Isarescu, pentru a motiva politica BNR de a tine cursul stabil prin dobanzi.

"Asa cum am explicat de mai multe ori, cand am fost tanar ca dumneavoastra si mi-am facut teza de doctorat, am spus free-floating, si traiam intr-o perioada comunista. Nu s-a prea inteles ce am scris eu in teza aia de doctorat, dar eram pentru o flotare libera, ca numai cursul sa acomodeze...Cand am ajuns ce am ajuns, am vazut ca nu e chiar asa usor cu miscarile de curs, intr-o economie mica. Pentru ca o apreciere masiva a cursului poate sa inchida niste inteprinderi. Si teoreticienii, inclusiv eu din tinerete, spun asa: «Daca se apreciaza cursul se inchide o fabrica, pe urma cand se depreciaza o deschizi din nou». Stai nene, ca nu e asa. Poate ca nu o inchizi si o deschizi. Dai afara niste oameni, si nu ma refer la impactul social, ii pierzi, pierzi piete. Deci, povestea cu free floating pentru economiile mici este si nu este. Acum, eu am optat si, nu stiu in ce masura am influentat BNR, ca aceste miscari de curs sa se faca in anumite limite, care sa nu dea peste cap economia reala, da?", a explicat Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, potrivit Mediafax.

El a tinut sa precizeze ca BNR nu are o obsesie a cursului de schimb, aceasta problema fiind mai curand a unor analisti si a presei. "Mai degraba vad o obsesie a dumneavoastra fata de faptul ca este cursul relativ stabil. Nu stiu ce aveti cu el. Lasati-l in pace, ca e bine unde este, este determinat de piata, nu-l punem noi cu mana, il stabilesc bancile, chiar o sa rog toate televiziunile de acum inainte sa nu mai spuna cursul BNR, ca nu este al nostru. Pur si simplu, luam la ora 12:00 cursurile a zece banci, facem o medie si o publicam, pentru motive statistice, vamale si asa mai departe", a explicat Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca nu vede o problema in faptul ca rata de schimb este stabila, iar faptul ca rezervele valutare nete la banca centrala au crescut cu 2 miliarde euro in ultimele luni trebuie interpretat ca un buffer, care va fi eliminat daca fluxurile de capital care au intrat temporar in Romania vor fi retrase. "Din acea crestere, ceva trebuie sa se miste, incercam sa le optimizam, sa nu se miste numai cursul de schimb. Cand iti intra 7 milliarde sau 10 miliarde, cat au intrat in 2006-2008, capitaluri din acestea volatile, sau se duc pe curs, sau se duc pe dobanzi, iti creeaza lichiditate daca cumperi valuta, sau in rezerva valutara. Ele nu intra, ca nu se duc direct in economie. Nu e vorba de investitii directe. O varianta de politici a fost ca toate aceste miscari de capitaluri volatile, masive pentru o economie ca Romania sa se duca numai pe curs", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Ulterior, Isarescu a anuntat ca BNR este gata sa apropie dobanzile interbancare de rata dobanzii de politica monetara, in ciuda incertitudinilor privind fluxurile internationale de capital, pentru ca bancile au nevoie de stabilitatea dobanzilor pentru a relua creditarea, chiar daca se va reflecta in curs. "Intr-o asemenea situatie nu putem sa ramanem la infinit. Am venit si cu dobanda foare jos, nu mai avem inflatie, deci micsoram jocul dobanzilor. Sa devedem cine se va misca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot sa va spun acum, chiar daca as stii nu v-as spune-o. Dar ca suntem pregatiti sa apropiem mai mult dobanzile in piata de rata dobanzii de politica monetara, da, pentru ca si bancile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobanzilor", a spus guvernatorul BNR.

El a explicat ca BNR a lasat in ultimii ani sa se decupleze dobanzile in piata de rata de politica monetara pentru ca Romania are particularitati de piata de capital nu prea adanca si volume mari de intrari, "nu pentru Londra", care puteau duce la miscari de curs de 10-15%. "Ceea ce am facut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu bancile, ne-am spus si cuvinte frumoase, dar am tinut aceasta varianta avand in vedere particularitatile Romaniei, faptul ca a avut o inflatie ridicata, am fost ramasi in urma in ceea ce priveste dezvoltarea pietelor de capital, piete inguste cu potential mare de variatii de curs, cu miscari relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi", a completat guvernatorul BNR. Ratele dobanzilor pe piata interbancara sunt mult sub rata de politica monetara, chiar dupa taierea operata luni de BNR, de la 3,5% la 3,25% pe an. Dobanzile pe o zi se plasau miercuri pe piata interbancara la 0,7% - 1,2% pe an, cele la saptamana la 0,8% - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58% - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88% - 2,63%.

BNR a redus luni inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor. In ceea ce priveste prognoza de inflatie pentru anul viitor, Isarescu a precizat ca aceasta cuprinde foarte multe incertitudini si ar putea fi modificata de cateva ori, ceea ce ar avea un impact si in deciziile privind rata dobanzii de politica monetara, "in ambele sensuri".

BNR vede ca riscuri pentru abaterea in sus a prognozei de inflatie incertitudinile privind implementarea ferma si consecventa a reformelor structurale, conform calendarelor stabilite cu institutiile internationale (UE, FMI si BM), in contextul electoral al anului 2014, preturile materiilor prime pe pietele internationale (petrol, gaze naturale), pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu si/sau Ucraina si preturile interne ale alimentelor, legate de conditiile climaterice. In modelul de prognoza, BNR a luat in considerare pentru 2015 un an agricol "normal". Riscuri relativ echilibrate, dar cu mari incertitudini, provin din volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, in contextul evolutiilor geopolitice si regionale, al continuarii procesului de dezintermediere financiara transfrontaliera si al impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare de catre principalele banci centrale la nivel mondial si perspectivele de evolutie a economiilor zonei euro si a celor emergente majore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri