Pretentiile solicitate companiei Astra Asigurari in 2.886 de dosare se ridica la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru doua polite emise pentru Romstrade in favoarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), reiese din datele asiguratorului.

"La 31 decembrie 2013, societatea este parte in 2.886 dosare defensive aflate pe rolul instantelor de judecata, cu o valoare totala a pretentiilor de 1,082 miliarde de lei, care includ pretentii aferente daunelor morale in valoare de 817,389 milioane de lei si pretentii aferente daunelor materiale in valoare de 264,181 milioane de lei si drepturi salariale in valoare de 582.050 lei", se arata in raportul Astra Asigurari, citat de Mediafax.

De asemenea, la finele anului trecut, asiguratorul era parte in 2.240 de dosare de regres aflate pe rolul instantelor de judecata pntru care valoarea votala a sumelor de recuperat se ridica la 36,388 milioane de lei, se mai precizeaza in document. In a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Conform analizei KPMG Advisory asupra situatiei financiare si operationale a asiguratorului, se precizeaza in document, activul net al Astra ar putea fi stabilit pana la nivelul care sa permita incadrarea societatii in marja minima de solvabilitate prin majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei, extinderea programului de reasigurare pentru riscul de catastrofa (masura cu impact net asupra capitalurlor proprii estimat la 40 milioane de lei), garantarea/darea in plata a imprumuturilor intra-grup (masura cu impact net estimat la 125 milioane de lei asupra activului net) si preluarea unui companii de asigurari de viata din Romnaia (operatiune cu un efect net pozitiv asupra lichiditatilor si capitalurilor proprii estimat la 118 milioane de lei).

"O alta masura consta in stingerea amiabila a litigiilor aferente contractelor de asigurare cu Romstrade (masura cu un efect net asupra capitalurilor proprii de 151 milioane de lei)", se mai arata in raportul anual al Astra. La finele anului 2013, Tribunalul Bucuresti a admis in parte cererea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) prin care a solicitat sechestru asigurator pe bunuri Astra pana la concurenta sumei de 93,9 milioane de lei. In luna aprilie a acestui an, Curtea de Apel a respins apelul asiguratorului ca nefondat.

ASF a solicitat Astra Asigurari majorarea capitalului cu 490 mil. lei

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza. Cresterea capitalului social a fost inclusa in planul de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.

Planul de masuri mai prevede, printre altele, solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, recuperarea in conditiile legii a unor imprumuturi acordate de societate, cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de societate pentru transferul riscurilor de natura catastrofala si fuziunea cu un alt asigurator din piata, potrivit datelor dintr-un comunicat al KPMG Advisory. Actionarii Astra au aprobat, la 12 mai, delegarea catre KPMG Advisory a atributiei de majorare capitalului companiei de asigurari cu 490 milioane lei. La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al Astra cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul actionarilor societatii.

"In prezent, se afla in derulare prima operatiune de majorare a capitalului social cu 70 milioane de lei, in cadrul unei proceduri de subscriere care se adreseaza exclusiv actionarilor existenti ai societatii, si ne bazam pe suportul acestora pentru finalizarea cu succes a acestei operatiuni. In perioada imediat urmatoare, vom publica prospectul de emisiune proportionat al acestei emisiuni, in conformitate cu prevederile legislatiei pietei de capital, urmand ca dupa publicarea prospectului sa inceapa sa curga termenul de 30 zile in care actionarii pot subscrie in cadrul acestei majorari, asteptarea fiind ca acest proces sa se finalizeze inainte de sfarsitul lunii septembrie", se mai spune in comunicatul transmis marti de KPMG Advisory.

Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Compania este liderul pietei de asigurari din Romania dupa nivelul primelor subscrise in 2013.

Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurarilor. Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, in scadere cu aproape 19% fata de 2012, asiguratorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei in urma cu un an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri