KPMG Advisory, administratorul special instituit de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in luna februarie, pentru Astra Asigurari, aflata in procedura de redresare financiara, anunta ca se afla in discutii cu un numar de potentiali investitori strategici si estimeaza ca atragerea unui "partener solid" pentru asigurator se va concretiza dupa luna septembrie.

ASF a instituit in luna februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza, care se adreseaza exclusiv actionarilor existenti ai societati.

Cresterea capitalului social este parte a planului de redresare a Astra Asigurari, aprobat de ASF la 7 aprilie. La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul actionarilor societatii. Majorarea de capital va fi efectuata prin emisiunea a 26,3 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2,66 lei/actiune, se arata intr-un anunt publicat pe Bursa de Valori Bucuresti.

Oferta poate fi subscrisa doar de actionarii companiei, proportional, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate. Data de inregistrare a actionarilor care pot subscrie in cadrul ofertei este 14 iulie 2014. Perioada in care va fi derulata operatiunea va fi stabilita dupa selectarea unui intermediar si dupa ce acesta va intocmi anuntul de oferta si prospectul.

"Suntem in discutii cu un numar de potentiali investitori strategici si preconizam ca eforturile noastre de atragere a unui partener solid pentru Astra Asigurari se vor concretiza dupa luna septembrie, cand vom lansa a doua operatiune de majorare a capitalului social pentru o suma ce va completa aportul actionarilor existenti din prima etapa pana la plafonul de 490 milioane lei. Aceasta operatiune de majorare a capitalului social va fi adresata atat actionarilor existenti cat si noilor actionari.', se arata intr-un comunicat al KPMG, cu privire la situatia Astra Asigurari.

In prezent, se afla in derulare prima operatiune de majorare a capitalului cu 70 milioane lei, in cadrul unei proceduri de subscriere care se adreseaza exclusiv actionarilor existenti, noteaza KOMG, si "ne bazam pe suportul acestora pentru finalizarea cu succes a acestei operatiuni. In perioada imediat urmatoare, vom publica prospectul de emisiune proportionat al acestei emisiuni, in conformitate cu prevederile legislatiei pietei de capital, urmand ca dupa publicarea prospectului sa inceapa sa curga termenul de 30 zile in care actionarii pot subscrie in cadrul acestei majorari, asteptarea fiind ca acest proces sa se finalizeze inainte de sfarsitul lunii septembrie.".

Coeficient de lichiditate de 0,12 pentru asigurari generale

Planul de redresare al Astra Asigurari aprobat de ASF prevede, pe langa majorarea capitalului social, o serie de masuri ce includ, printre altele, solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, recuperarea in conditiile legii a unor imprumuturi acordate de societate, cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de societate pentru transferul riscurilor de natura catastrofala si fuziunea cu un alt asigurator din piata.

Societatea Astra Asigurari inregistra la finele anului trecut un coeficient de lichiditate de 0,12 pentru activitatea de asigurari generale si de 0,94 pentru activitatea de asigurari de viata, determinat ca raportul intre activele lichide si obligatiile de termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati, potrivit unui raport al asiguratorului pe activitatea din 2013.

In perioada de la intrarea in administrare speciala, Astra Asigurari si-a continuat activitatea obisnuita de subscriere a unei game largi de produse de asigurare, aflandu-se in acelasi timp intr-un proces permanent de revizuire a fluxurilor interne in scopul eficientizarii activitatii, precum si de redefinire a politicilor de pret si de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere. ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra Asigurari in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special.

Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Compania este liderul pietei de asigurari din Romania dupa nivelul primelor subscrise in 2013.

Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurarilor. Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, in scadere cu aproape 19% fata de 2012, asiguratorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei in urma cu un an.

Sursa foto: Shutterstock / Hand for a handshake

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri