OTP Bank Romania a inregistrat un profit net de 1,6 miliarde forinti (5,4 milioane euro) in primul semestru, dupa pierderi de 7,7 milioane euro in prima jumatate din 2013, in contextul in care creditele au urcat cu 6%, in principal pe consum, iar dobanzile si comisioanele au adus venituri cu 22% mai mari.

Banca a obtinut un profit operational de 4,9 miliarde de forinti (15,9 milioane euro), fata de 3 miliarde de forinti in urma cu un an (10,1 milioane euro), se arata in raportul publicat vineri de banca ungara. Veniturile totale au avansat cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 11,33 miliarde de forinti (36,9 milioane euro).

Ca rezultat al imbunatatirii marjelor nete din dobanzi, veniturile nete din dobanzi au urcat cu 22%, la 9,45 miliarde de forinti (3,78 milioane euro). Veniturile din taxe si comisioane au avansat cu 23%, la 1,15 miliarde de forinti (3,74 milioane euro), iar veniturile nete din alte surse au coborat cu 27%, la 720 milioane de forinti (2,3 milioane euro).

In trimestrul al doilea costul riscului a crescut cu 18%.

"Profitul operational a avansat cu 61% in rata anuala. In cadrul veniturilor, imbunatatirea veniturilor din dobanzi reflecta orientarea strategica a bancii pe credite de consum cu rate inalte ale dobanzii anuale, ale caror pondere a crescut in mod permanent", se arata in raportul publicat de banca. Provizioanele au scazut cu 39% in primele sase luni, fata de intervalul similar al anului trecut, la 3,2 miliarde de forinti (10,4 milioane euro). In trimestrul al doilea au fost constituite provizioane de 1,7 miliarde forinti (5,7 milioane euro).

"Totusi, in trimestrul al doilea costul riscului a crescut cu 18% (fata de primele trei luni - n.r.). Din acestea, aproape 600 milioane forinti (2 milioane euro) sunt rezultatul noilor cerinte ale bancii centrale (Banca Nationala a Romaniei) privind provizioanele", se mai spune in raport.

In acelasi interval, cheltuielile operationale s-au redus cu 3%, la 6,43 miliarde de forinti (20,9 milioane de euro), datorita cheltuielilor mai mici de marketing, in timp ce cheltuielile cu personalul au urcat cu 4%. Activele totale ale OTP Bank Romania au crescut cu 3% in primul semestru, la 465,47 miliarde de forinti (1,51 miliarde euro). Soldul brut al creditelor a crescut cu 6% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 430 miliarde de forinti (1,4 miliarde euro). Rata creditelor cu intarziere la plata de peste 90 de zile a stagnat in trimestrul al doilea la 18,3%.

Depozitele au scazut cu 5% in primul semestru, la 191,2 miliarde de forinti (622 milioane euro). In trimestrul al doilea, OTP Bank Romania a obtinut un profit net de 654 de milioane de forinti (2,1 milioane euro), dupa pierderi de 1,53 miliarde de forinti in urma cu un an (5,16 milioane euro). Profitul operational a crescut cu 30% fata de intervalul similar al anului trecut, la 2,4 miliarde de forinti (7,8 milioane euro), dar a scazut cu 4% comparativ cu primul trimestru.

Veniturile totale au crescut in trimestrul al doilea cu 9% in termeni anuali, la 5,62 miliarde de forinti (18,3 milioane euro), dar au scazut cu 1% comparativ cu primul trimestru. La sfarsitul primului semestru, banca avea 84 de sucursale si 122 de ATM-uri si 930 de angajati.

Grupul OTP este prezent pe piata locala prin OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor, OTP Real Estate Services Romania, OTP Advisors Romania si OTP Factoring Romania.

Pe 30 iunie, OTP Bank Romania a incheiat un acord pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare. Contractul prevede achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, banca urmand sa fie integrata in structura OTP Bank Romania, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare. Suma necesara tranzactiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din Romania, probabil la inceputul utimului trimestru al anului. Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup acordate de banca portugheza subsidiarei din Romania, de circa 150 milioane euro, pe care o va inlocui cu o finantare de aceeasi valoare de la banca-mama din Ungaria.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri. In urma achizitiei, cota OTP Bank Romania pe piata din Romania va creste la 2,1%, iar banca va urca pe locul 11. Acordul final privind procesul de integrare este asteptat sa fie finalizat in decurs de un an.

(Sumele in euro au fost calculate la cotatiile medii, disponibile in raportul OTP, de 307 forinti/1 euro in primul semestru si de 306 forinti/1 euro in trimestrul al doilea din 2014, respectiv 296 forinti/1 euro pentru primul semestru si trimestrul al doilea din 2013)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri