Profitul inregistrat de Raiffeisen Bank International (RBI) in Romania in prima jumatate a anului a scazut cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 47 milioane euro, in urma unor plati mai mari la impozitul pe profit si a reducerii provizioanelor cu 3,8%, la 46 milioane euro.

Castigul inainte de taxe a urcat cu 6,5%, de la 52 milioane euro la 56 milioane euro, se arata intr-un raport al grupului austriac RBI. Venitul operational s-a diminuat cu 0,4%, la 226 milioane euro. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 4,6%, la 134 milioane de euro, in timp ce incasarile nete din taxe si comisioane au urcat cu 6,4%, la 80 milioane de euro. Veniturile nete obtinute din operatiuni de tranzactionare au crescut cu 34,2% in intervalul analizat, la 10 milioane de euro.

"In Romania, veniturile nete din dobanzi au scazut in principal din cauza unei reduceri pe piata ratelor de dobanda si a unor venituri din dobanzi mai mici pe segmentul instrumentelor financiare", se precizeaza in raport, potrivit Mediafax. Provizioanele constituite de banca pentru credite neperformante au fost mai mici cu 3,8%, situandu-se la 46 milioane de euro, fata de 48 de milioane de euro in primele sase luni ale anului trecut.

Cheltuielile administrative generale au inregistrat o reducere de 2,8%, de la 134 milioane de euro la 130 milioane de euro. Activele totale ale Raiffeisen in Romania au crescut cu 4,2%, de la 6,25 miliarde de euro in 2012 la 6,51 miliarde de euro. Soldul creditelor a avansat cu 3,2%, de la 4,24 miliarde de euro la 4,38 miliarde de euro, in timp ce depozitele au avansat cu 7,3%, de la 3,98 miliarde de euro la 4,27 miliarde de euro.

Raportul dintre credite si depozite s-a imbunatatit cu comparativ cu acelasi semestru al anului trecut, de la 106,6% la 102,5%, insa la finele anului trecut coborase sub pragul de 100%, la 98,2%.

Raiffeisen Bank, banca controlata in Romania de institutia de credit austriaca, a realizat un profit net de 45 milioane euro, in scadere cu 25% fata de primele sase luni ale anului trecut. "Reamintim ca primul semestru din 2013 a fost influentat de o eliberare de pasive fiscale in valoare de 12 milioane euro. In termeni comparabili, profitul net inregistrat la jumatatea anului fata de perioada similara a anului trecut a scazut cu 6,2%", precizeaza banca intr-un comunicat.

Activele institutiei de credit au urcat cu 6%, la 5,94 miliarde euro, de la 5,59 miliarde euro, acelasi avans fiind consemnat si de soldul creditelor, la 3,83 miliarde euro, si cel al depozitelor, de 4,3 miliarde euro. Astfel, raportul credite/depozite s-a mentinut la 89%.

"Veniturile bancii se mentin la acelasi nivel ca si anul trecut, la 221 milioane de euro. Avem un sistem foarte bun de control al riscurilor si al cheltuielilor care ne-a permis sa fim mai eficienti in activitatea de zi cu zi. Dezvoltarea unor relatii si a unui parteneriat pe termen lung cu clientii nostri ramane unul din obiectivele noastre principale pentru acest an si sunt multumit ca baza de clienti IMM si cea de clienti de top au cele mai mari cresteri in acest an", a declarat in comunicat presedintele bancii, Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank avea la finele lunii iunie o rata a solvabilitatii de 18,4%. Provizioanele au urcat de la 36 milioane euro la 40 milioane euro, pe fondul cresterii acestora pe segmentul firmelor, in timp ce indicatorii de risc aferenti persoanelor fizice au inregistrat o imbunatatire. Rata creditelor neperformante a avansat insa de la 7,95% la 8,21%.

Raportul cost/venituri s-a imbunatatit de la 59,9% la 58,7%, ca rezultat al masurilor luate de banca pentru cresterea eficientei si pentru diversificarea surselor de venituri. Raiffeisen Bank are circa 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 7.700 de companii. Banca are 528 de sucursale, in crestere cu 4 unitati fata de iunie 2013, dar si peste 1.100 de bancomate si 13.000 de terminale de plata electronice. Banca avea la jumatatea anului 5.478 de angajati, in crestere de la 5.427 de salariati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri