Dobanzile mici la depozite reclama aparitia unor noi produse de economii
Previziunile specialistilor privind evolutia dobanzilor bancare la depozite merg spre o scadere a acestora pana la un nivel de 6%-7% in urmatoarele 4-5 luni. Sunt voci care coboara nivelul lor pana la 4%. In aceste conditii, piata asteapta alternative. Daca dobanzile oferite de bancile comerciale la depozitele populatiei vor ajunge la un nivel cu trei sau chiar patru procente mai jos decat inflatia, depinde, totusi, de Banca Centrala. Atat timp cat BNR sterilizeaza (absoarbe numerarul in exces din banci) cu dobanzi de 9%, este fireasca tendinta bancilor de a scadea sub acest prag nivelul remunerarii pentru depozite. Pentru urmatoarele luni, este clar ca aceasta tendinta va continua si ca Banca Centrala va micsora in trepte dobanda de referinta si pe cea de politica monetara. Cat timp va dura acest lucru, pana la ce nivel, daca dupa atingerea unui prag minim dobanzile se vor stabiliza sau vor incepe din nou sa creasca, asta doar Banca Centrala o poate hotari. Ceea ce este cert la ora actuala este ca bancile isi vor crea o anumita plaja de dobanzi pasive.

Dupa cum explica si analistul ABN Amro Bank, Radu Craciun, "bancile isi vor stabili dobanzile in functie de nevoile de lichiditati a fiecareia. Bancile care nu au nevoie de lichiditati vor merge pe dobanzi mici, iar cele care au putine lichiditati sau au nevoie permanenta de lichiditati - caz in care economiile populatiei sunt importante - vor acorda dobanzi ceva mai mari." Asa se explica, practic, si nivelul diferentiat al dobanzilor pasive practicate de bancile comerciale la ora actuala.

Acestea se situeaza intre minime de 6,7% si maxime de 13%, iar previziunile directorului general adjunct al ING Bank, Paul Prodan, merg spre o plaja cuprinsa intre 5% si 7% in urmatoarele sase luni. Pentru credite, previziunile de dobanda sunt de 10% - 12%, de asteptat fiind ca pentru creditele ipotecare dobanda sa scada pana la 10%. In aceste conditii, cand perspectivele de crestere a dobanzilor sunt foarte slabe, iar activele spre care s-ar putea orienta investitiile sunt la ora actuala supraevaluate, piata asteapta noi instrumente de economisire si investitii de la sistemul financiar-bancar. O parte au inceput deja sa apara. Cont'Rol de la ING Bank, de exemplu, este o forma de depozit de cont curent combinata cu variante de creditare, care asigura o dobanda de 11,5% pe an. Si alte banci au adoptat modelul ING, remunerand sumele pastrate in cont curent (dar fara ca produsul sa fie efectiv un depozit de cont curent) cu dobanzi de 11%.

Alte banci, cazul BRD- Groupe Societe Generale, au lansat produse atractive de economisire in valuta, inventand chiar o noua modalitate de calcul a dobanzii, care creste progresiv. In fiecare semestru clientul primeste cateva zecimi de procent pentru un depozit in valuta constituit la BRD. Cu toate acestea, este de asteptat ca, in perioada urmatoare, sa apara noi actiuni pe Bursa, noi emisiuni de obligatiuni corporatiste si, bineinteles, noi instrumente financiare de economisire, din ce in ce mai sofisticate, care ar putea sa imbine mai multe valute si mai multe forme de investitii intr-un singur produs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri