Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanta privind finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane, act normativ care inlocuieste proiectul de lege trimis anterior parlamentului, a anuntat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
"Stiti ca a fost trimis un proiect de lege in parlament. in lipsa de cvorum, Senatul nu a adoptat acest proiect in timpul sesiuniiordinare. Pentru a putea merge inainte cu procesul de privatizare, am promovat acest proiect de ordonanta. Am retras proiectul de lege si vor trimite ordonanta catre parlament," a explicat ministrul finantelor.

Potrivit clauzele contractuale prevazute la preluarea BCR de catre Erste Bank, pana la incheierea tranzactiei,pe data de 21 septembrie 2006, trebuie sa fie indeplinite anumite preconditii, a adaugat Vladescu, informeaza NewsIn.

Legea care aproba clauzele contractului de privatizare, avizul Consiliului Concurentei si organizarea adunarii generale a actionarilor BCR, pentru schimbarea statutului bancii, sunt cele trei preconditii care vor fi rezolvate, a precizat ministrul finantelor.

"Pentru a obtine avizul Consiliului Concurentei, este nevoie sa avem valide prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultatin urma absorbtiei Bancorex de catre BCR", a spus Vladescu. Ministrul finantelor a mai spus ca notificarea catre Consiliul Concurentei a fost facuta deja si spera ca
pana la data limita a incheierii procesului "sa avem si avizul Consiliului Concurentei".

Unul dintre punctele cheie ale blocajului preluarii BCR este legat de acoperirea de catre stat a pierderilor rezultate din fuziunea BCR cu Bancorex, masura in care titlurile de stat deja emise vor putea fi considerate ajutor recuperabil dupa aderarea la UE si posibilitatea aparitiei de noi obligatii de plata rezultate din activitatea Bancorex. "Valoarea limita a eventualului ajutor de stat trebuie sa fie in limita ajumatate din valoarea contractului, deci jumatate din 3,75 miliarde euro. 31 decembrie 2013 este data limita pana la care se pot face solicitari, a spus Vladescu.

"Limita a fost stabilita prin pretul tranzactiei ca sa avem o baza de referinta", a adaugat ministrul finantelor.Vladescu a precizat ca nu poate spune suma exacta platita pana acum de catre stat in urma falimentului Bancorex."Din datele pe care le avem, potentialul ajuor de stat in sume deja solicitate si care nu suntrecuperate depaseste 900 de milioane de euro. Dar luati-o ca o cifrasub rezerva. Valoarea totala a titlurilor de stat emise este mult mai mare"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri