Noile cerinte de capital gasesc nepregatita mare parte din piata asigurarilor
Promisiunile facute Uniunii Europene ameninta cu disparitia micile companii romanesti. Daca cei mari pot aduce bani sau au alte solutii, jucatorii "de nisa" cer pasuire si reguli noi. Aproape doua treimi dintre societatile de asigurari din tara nu indeplinesc noile cerinte privind capitalul social minim impus de la 30 iunie, iar alte sapte trebuie sa aduca bani in plus pana la finele anului sau pana la jumatatea lui 2006. Cele trei etape de majorare a capitalului au fost stabilite la finele anului trecut de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru a apropia piata romaneasca de nivelul din UE.

Deocamdata, masura a dat piata peste cap. Peste numai trei luni, capitalul minim necesar, in functie de clasele de asigurari practicate, va fi de doua sau trei ori mai mare decat cel actual, iar urmatoarele doua etape impun o crestere de aproape opt ori. Linistite pana la jumatatea anului viitor nu stau decat opt companii. Restul trebuie sa gaseasca rapid zeci sau sute de miliarde de lei. Daca nu au nici parteneri de fuziune, se vor inchide. "Nu vor putea incheia noi contracte, dar vor onora obligatiile deja asumate sau pot transfera portofoliile la alte firme", spune Gheorghe Cismaru, vicepresedintele CSA. Cine are bani de la actionarii straini nu isi face probleme. Generali, al carei capital actual nu este suficient nici pentru 30 iunie, a anuntat ca va opera o majorare pana la 300 miliarde de lei, astfel incat sa stea fara griji si anul viitor.

Cu o banca in spate, si BT Asigurari va decide la AGA din 24 martie majorarea pana la 200 miliarde de lei, potrivit directorului economic Adrian Vuscau. Si Asirom va trebui sa gaseasca 75 miliarde de lei, dar pentru o majorare la Concordia Romana, la care este actionar. La finele lunii martie, si AGA Asitrans va discuta majorarea capitalului, dar actionarii vor putea opta si pentru un aport suficient doar la cerintele din prima etapa. "Doar atat cat este necesar vor aduce si actionarii nostri pana in iunie, cand capitalul va fi majorat de la 36 miliarde de lei la 100 miliarde de lei", spune Adina Mandoiu, coordonator PR la Grawe Romania. Actionarii austrieci ai firmei mai au o problema: societatea Sara Merkur achizitionata in 2005. Desi nu s-a luat o decizie, varianta probabila este fuziunea dintre cele doua companii. Tot fuziunea prin absorbtie va rezolva si problema capitalului insuficient al Omniasig-AGI si Omniasig-Asirag, ambele societati, cumparate in 2004, urmand a fi preluate, dupa AGA din 4 aprilie, de catre compania mama Omniasig. In alte parti, lucrurile nu sunt atat de simple. Amenintarea cu disparitia a generat deja primele proteste in randul societatilor mici. Dan Constantinescu, presedintele Nationala, si Laurentiu Plosceanu, director general la ABC Asigurari, doi dintre semnatarii unui memoriu destinat CSA si Comisiilor parlamentare de buget-finante, ne-au declarat ca solicita amanarea majorarilor de capital pana in 2007 si modificarea noilor limite. Ei considera ca in Romania ar trebui sa se aplice noile reguli ce urmeaza a fi introduse si in UE (Solvency 2), care nu tin cont doar de capitalul social, ci si de obligatiile asumate si de celelalte garantii.

"Peste tot exista societati de nisa, care practica un singur tip de asigurari, si acestea nu trebuie neaparat sa fie de mari dimensiuni pentru a fi sanatoase", spune Plosceanu. Gheorhe Cismaru afirma, insa, ca nu pot fi cerute UE noi amanari si nici nu pot fi introduse anticipat in Romania reguli inca nevalidate in UE. De obligatia majorarii ar putea scapa doar firmele care vor deveni "societati mutuale". Acestea nu pot incheia asigurari decat pentru propriii actionari, fiindu-le permisa doar o expunere limitata in exterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri