Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a redus de la 40% la 25% ponderea admisa a terenurilor si constructiilor in acoperirea rezervelor tehnice brute ale asiguratorilor si a eliminat terenurile agricole si extravilane din categoria activelor admise luate in calcul pentru acest indicator.

Prevederile se regasesc intr-un proiect de norma pentru modificarea si completarea unor acte normative privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute ale asiguratorilor, aprobat de Consiliul ASF, potrivit Mediafax. "Proiectul are un puternic caracter prudential si vizeaza anumite modificari/completari in activitatea de asigurari generale si in asigurarile de viata, pe care asiguratorii le vor aplica incepand cu raportarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exercitiului financiar 2014" se arata intrun comunicat al autoritatii.

Potrivit ASF, ponderea maxim admisa a terenurilor si constructiilor in acoperirea rezervelor tehnice brute se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole si extravilane se vor elimina din categoria activelor admise. De asemenea, creantele de asigurati si intermediari, care sunt luate in considerare pana la nivelul rezervei de prima si numai in masura in care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile, vor avea prevazuta explicit in contracte data de la care se calculeaza cele 30 de zile (termenul initial de plata prevazut in contract) si orice rescadentare ulterioara nu va fi luata in considerare.

ASF a eliminat cheltuielile de achizitii reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activitatii de asigurari generale. In plus, asiguratorii vor fi obligati sa aplice o limita de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate in reasigurare la asiguratori/reasiguratori cu sediul social in alt stat decat cele din Spatiul Economic European si Elvetia si care nu detin un rating acordat de cel putin una dintre agentiile de rating: Standard & Poor’s, A M Best, Moody’s si Fitch.

La finele anului trecut, activele celor 38 de societati de asigurare insumau 18,4 miliarde de lei, in scadere cu 3,2% fata de 2012. Plasamentele asiguratorilor au atins in 11,24 miliarde de lei, in crestere cu 6,9% fata de 2012, din care terenurile si constructiile totalizau 817,1 milioane de lei, cu 2,7% mai putin fata de anul precedent, potrivit datelor ASF. De asemenea, rezervele tehnice brute cumulau 7,45 miliarde de lei, in crestere cu 6,9% fata de anul 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri