Getin Holding a finalizat marti tranzactia prin care a preluat VB Leasing Romania IFN si subsidiara din Polonia de la compania austriaca VB-Leasing International Holding, dupa ce a primit avizul de la Consiliul Concurentei. Astfel, Romanian International Bank, banca locala detinuta de grupul polonez, a preluat creantele de leasing.

Contractul de achizitie a fost semnat marti la Varsovia (Polonia), dupa ce acordul preliminar fusese incheiat la 15 mai cu VB-Leasing International Holding Austria, tranzactia de 163 milioane zloti (38,9 milioane euro) primind aprobarile necesare. Getin a platit circa 52 milioane de zloti (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania si aproximativ 111 milioane de zloti (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia, potrivit Mediafax.

Achizitia face parte din strategia de dezvoltare a grupului polonez pe segmentul de leasing si de consolidare a pozitiei in piata financiara din Romania, dupa ce a intrat pe piata locala la finele anului trecut prin cumpararea Romanian International Bank (RIB). Consiliul Concurentei a aprobat marti operatiunea de preluare a VB Leasing Romania IFN si, implicit, a VBL Broker de Asigurare, pe care o controleaza, considerand ca "nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia".

VB Leasing Romania IFN este unul dintre cei mai mari sase jucatori de pe piata locala de leasing si opereaza prin sapte sucursale.
Ca urmare a tranzactiei, RIB a achizitionat creantele rezultate din contractele de credit si leasing ale VB Leasing Romania, pentru consolidarea portofoliului si a pozitiei in piata. "Achizitia creantelor rezultate din contractele de credit si leasing ale VB Leasing Romania IFN S.A. de catre RIB, lansarea de noi produse de creditare, consolidarea echipei si relocarea sediului central intr-o cladire din nordul capitalei sunt pasi importanti in implementarea modelului de business al grupului si consolidarea pozitiei bancii in piata financiar-bancara din Romania", a declarat intr-un comunicat Stephen James Orlesky, CEO al RIB.

Banca este prezenta pe piata romaneasca din 1998, avand 34 de sucursale, dintre care 15 in Bucuresti. Getin Holding mai desfasoara activitati, pe langa Polonia si Romania, in Rusia, Ucraina si Belarus, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului. "Vom dezvolta afacerile grupului in Romania in conditii de profitabilitate si risc controlat, Romania fiind o piata importanta pentru Getin Holding", a afirmat Rafal Marcin Juszczak, vicepresedintele Consiliului de Administratie Getin Holding, responsabil pentru piata din Romania.

Grupul financiar polonez, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding. Grupul Volksbank a inceput in 2013 procesul de vanzare al Volksbank Leasing International, cu operatiuni si in Romania. Banca a fost nevoita sa vanda operatiuni din Europa Centrala si de Est ca urmare a conditiilor impuse de Comisia Europeana pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac in contextul crizei financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri