Service-urile auto independente continua seria de acuzatii la adresa societatilor autorizate sa incheie polite de asigurare RCA, in special Astra Asigurari si Carpatica Asig - ambele membre UNSAR, care, potrivit ASSAI, stabilesc valori de despagubire diminuate in medie, cu 65% din costul real al reparatiilor.

Potrivit ASSAI, evaziunea fiscala din domeniul reparatiilor auto este un fenomen in crestere in ultimii doi ani si jumatate. "Mai multe societati de asigurari cu o cota de piata importanta pe segmentul RCA au decis sa achite doar aproximativ 35% din valoarea reala a costurilor de reparatie sub denumirea de «regie proprie». In realitate, este sistemul care presupune plata subevaluata a daunelor, achitata direct catre pagubitul RCA". Mai multe detalii aici.

Service-urile auto mentioneaza ca "peste 88.000 de pagubiti RCA au fost despagubiti in acest fel in ultimul an, acestia reparand autovehiculele avariate in unitati reparatoare clandestine si neautorizate RAR si cu piese foarte ieftine din dezmembrari sau neomologate. In acest fel, "jucatorii importanti din segmentul RCA isi «optimizeaza costurile de despagubire», subevaluand suma de despagubire si rezerva de dauna. Acele autovehicule devin un adevarat pericol pe drumurile publice", a declarat Cristian Muntean, presedinte ASSAI.

Contactat de wall-street.ro, Cristian Muntean, afirma ca " astfel de cazuri exista in mod regulat la Astra Asigurari si Carpatica Asig, care aplica in mod abuziv prevederile Ordinului 14/2011. Este un «modus operandi» in ceea ce priveste sistemul de despagubire RCA". El a adaugat ca exista astfel de practici si la alte societati, dar cazurile nu sunt atat de frecvente.

ASSAI a facut public, de asemenea, si un document transmis de catre ASF catre asociatie in luna ianuarie a acestui an, in urma unei solicitari efectuate de service-uri in iulie 2013, prin care se evidentiaza ca in urma controlului efectuat la Astra, "au fost identificate dosare de dauna in care asiguratorul a efectuat plata despagubirilor conform propriilor evaluari (inainte de efectuarea reparatiilor), fara ca partea prejudiciata sa fi solicitat acest mod de despagubire"

In replica, UNSAR a respins acuzatiile ASSAI, considerandu-le "nefondate si defaimatoare". "Afirmatia conform careia «sistemul de despagubire in regie proprie presupune in realitate plata subevaluata a daunelor» este falsa. Sistemul [...] este legal si reglementat prin norme in vigoare (Ordinul 14/2011). Acest mod de despagubire functioneaza si pe pietele europene dezvoltate, fiind considerat un drept al pagubitului", arata in UNSAR. Mai multe detalii aici.

Intrebat si despre acuzatiile UNSAR cu privire la "distorsiunile prezente la nivelul costurilor cu reparatiile pretinse de unele unitati reparatoare", Cristian Muntean a afimat ca nu exclude ca la anumite service-uri auto astfel de practici sa fie frecvente. "Este posibil. Eu nu conduc o «asociatie de maicute». Dar, cred, in acelasi timp, ca adevarul se afla undeva la mijloc si trebuie sa vedem unde ne pozitionam in raport cu legea. Pe de o parte, inteleg reflexul firesc al unei asociatii, precum UNSAR, sa-si apere membri, dar cand discutam de abuzuri, ilegale si imorale, consider ca ar trebui sa se disocieze de acele societati", a spus presedintele ASSAI.

ASSAI arata ca plata directa in contul pagubitului RCA este legala atat timp cat sunt indeplinite urmatoarele conditii: suma achitata de catre asiguratorul RCA acopera valoarea intregului prejudiciu produs in urma evenimentului asigurat (Art. 50 (3) Ordinul 14/2011 emis de catre CSA); pagubitul RCA a solicitat in scris ca este de acord cu suma de plata plata si solicita ca aceasta sa fie efectuata in contul sau (Art.64 (1) Ordinul 14.2011 emis de catre CSA).

Continua sa navighezi pe acest slide pentru a citi procedurile de despagubire practicate de Astra Asigurari si Carpatica Asig, asa cum au fost evidentiate de ASSAI.

Sursa foto: Shutterstock / agent de asigurari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri