In fiecare an, in Romania au loc mii de evenimente publice: concerte, spectacole, festivaluri de muzica, film sau teatru, targuri, expozitii, congrese. In organizarea unor astfel de evenimente, exista riscuri considerabile in ce priveste siguranta echipamentelor, a angajatilor sau a participantilor. Cu toate acestea, mai putin de 10% din evenimentele publice din Romania sau Bulgaria beneficiaza de o asigurare, estimeaza James Grindley, CEO CertAsig.

Potentialele riscuri specifice evenimentelor publice sunt anularea evenimentului din cauza neprezentarii artistilor sau participantilor, anularea din cauza conditiilor meteo nefavorabile sau din alte motive neprevazute, pagube aduse locatiei sau echipamentelor, sau chiar vatamari corporale ale angajatilor lor sau participantilor. Astfel de incidente nedorite pot duce la pierderi financiare semnificative pentru organizatori.

Exista insa produse specifice de asigurare, care sunt create pentru a acoperi multe din riscurile potentiale, spune seful CertAsig. In cazul unor evenimente neprevazute, o asigurare le permite firmelor organizatoare sa minimizeze pierderea financiara si sa faca fata situatiilor si costurilor aferente unor astfel de crize.

"In ultima perioada, CertAsig a asigurat o serie de evenimente unde companiile organizatoare au solicitat polite in valoare de pana la 10 milioane dolari. Aceasta este o suma foarte mare, insa o astfel de polita de asigurare s-a incheiat in cazul unor artisti internationali care au sustinut concerte in aer liber in Romania. Politele de asigurare au inclus raspundere civila fata de salariati si colaboratori, fata de participantii la eveniment, raspundere civila fata de terte persoane care nu au legatura cu organizarea evenimentului, pierderea sau deteriorarea echipamentelor si instrumentelor muzicale", spune James Grindley.

In mod obisnuit insa, sumele medii asigurate in cazul evenimentelor sunt intre 100.000 euro si 500.000 euro, adauga seful CertAsig. "Marea majoritate a evenimentelor cu artisti sau persoane publice din strainatate sunt asigurate. Insa estimez ca peste 90% din evenimentele artistilor romani sau bulgari nu au nici un fel de asigurare, ceea ce inseamna ca organizatorii isi forteaza pur si simplu norocul".

CertAsig a asigurat concertele Depeche Mode, Roger Waters’ The Wall, The Mission, Liberty Parade, evenimente sportive ca finala Europa League la Bucuresti (in 2012), expozitia Human Body (in 2013), spectacolele Cirque du Soleil la Bucuresti (in 2011 si 2012), precum si multe alte concerte, festivaluri sau productii de film. Printre cele mai recente evenimente asigurate de CertAsig s-a numarat, in aceasta vara, festivalul Zilele Prieteniei Bergenbier, care a avut un turneu de evenimente in 9 mari orase din Romania.

Si evenimentele private pot fi asigurate

Ti se strica tortul de nunta, rochia de mireasa, iti pierzi verigheta sau fotograful iti pierde toate pozele? Poti sa primesti despagubiri care sa te ajute sa remediezi situatia. "In cazul evenimentelor private, mai putin de 1% din organizatori se gandesc la o asigurare”, adauga James Grindley. "Se pot face insa asigurari pentru nunti, botezuri, reuniuni de familie, aniversari, petreceri, receptii s.a.m.d."

Riscuri asigurabile in cazul evenimentelor private sunt: raspunderea civila fata de invitati (de exemplu, in cazul ranirii sau imbolnavirii acestora in timpul evenimentului), raspundere civila fata de terti, potentiale pagube sau deteriorari cauzate locatiei unde se desfasoara evenimentul. In cazul nuntilor, de exemplu, cuplurile se pot asigura in caz de deteriorare a tortului miresei, in caz de pierdere a verighetelor, deteriorare a rochiei de mireasa, a fotografiilor sau chiar si a aranjamentelor florale.

Sumele asigurate sunt in medie de 2.000 de euro.

"Chiar si in cazul anularii nuntii, cuplurile care au asigurare pot primi despagubiri de pana la 7.000 euro, dar numai daca anularea este cauzata de un eveniment neprevazut. Totusi daca mireasa sau mirele se razgandesc, acest lucru nu este acoperit de polita!", mai spune James Grindley.

Sursa foto: Shutterstock / Indicator de lemn cu inscriptia Nunta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri