Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de marti sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%. Analistii se asteptau la reducerea dobanzii cheie, dar nu anticipau inca taierea rezervelor minime.

"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se menține la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR citat de Mediafax.

Ce spun economistii despre decizia surpriza a BNR?

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, spune ca miza pe o reducere de dobanda cheie, dar se astepta la taierea rezervelor minime in lei de abia in noiembrie. In opinia lui, patru factori au contribuit la decizia BNR:

  • inflatia mult sub asteptari
  • politica de relaxare fiscala a BCE
  • deciziile similare ale bancilor centrale ale Poloniei si Ungariei
  • cresterea economica foarte slaba

Totodata, Dumitru se asteapta la inca o taiere de dobanda cheie pana la sfarsitul anului.

"Mediul ramane favorabil pentru o noua taiere de dobanda in sedinta din 4 noiembrie, cu inca 25 de puncte de baza, in contextul in care deficitul de cerere persista in economia locala, iar asteptarile inflationiste sunt reduse atat in Romania, cat si in Europa", a declarat si Catalina Molnar, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu dupa decizia de politica monetara

Potrivit guvernatorului, viitorul Consiliu de Administratie al BNR va analiza cu foarte mare atentie orice viitoare reducere a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara. "Pentru ca nu suntem siguri pe mentinerea inflatiei la niveluri reduse a la longue, cred ca viitorul CA, daca va lua decizii de reducere de dobanda, le va lua cu foarte mare atentie", a spus Mugur Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara adoptate marti de banca centrala, citat de Mediafax.

Isarescu afirma ca nu vede vreun risc de a inversa trendul in urmatoarele 12 luni si de a majora dobanda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu. El a aratat ca reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta se va realiza fara a afecta nivelul rezervelor in valuta la BNR, ceea ce sugereaza ca banca centrala va continua cumpararile de valuta din piata, pentru a compensa sumele eliberate catre banci.

Vedem cum inflatia scazuta ne afecteaza pozitiv. Nu suntem in pericol de deflatie - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Aceasta declaratie reprezinta si o indicatie pentru cursul de schimb, intrucat in ultimele luni BNR a contracarat aprecierea monedei nationale sau chiar a actionat in sensul deprecierii tocmai prin cumparari de valuta de pe piata. Pe de alta parte, Isarescu a mai explicat ca reducerea dobanzii a fost motivata si de deciziile BCE, intrucat a pastra un ecart disproportionat intre dobanzile interne si cele din regiune prezinta riscuri.

"Vedem cum inflatia scazuta ne afecteaza pozitiv. Nu suntem in pericol de deflatie, probabil ca in septembrie, pe fondul reducerii preturilor din septembrie anul trecut, din scadere TVA la paine, rata inflatiei va reveni peste 1%, dar suntem mult sub traiectoria noastra", a completat Isarescu. El a aratat ca situatia de la nivel european, "asa complicata cum este", pare sa determine o inflatie mai scazuta in Romania.

Oficialul BNR a adaugat ca embargoul pus de Rusia pentru produsele alimentare a determinat scaderi ale preturilor volatile, cauzate nu doar de intrari din alimente ieftine din UE, ci si din Republica Moldova. "Realitatea este ca in aceasta perioada, si in lunile urmatoare, inflatia va fi semnificativ mai redusa (...) Formula mea finala este ca nu putem ramane straini de ceea ce se intampla in Europa si in zona", a conchis Isarescu.

Sursa foto: Wikimedia commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri