Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut marti usor, dar a ramas peste 4,41 lei/euro, fara ca activitatea din piata interbancara sa fie influentata de decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara, anticipata de analisti.

Paritatea pentru euro a scazut cu 0,38 bani, la 4,4114 lei/euro, dupa ce luni a urcat cu 1,34 bani. Referinta pentru dolar a avansat cu 1,92 bani (0,55%), la 3,5019 lei, cel mai ridicat nivel incepand cu 10 decembrie 2012, cand moneda americana a fost cotata la 3,5133 lei. In sedinta de luni, cursul dolarului a urcat cu 2,83 bani (0,82%), la 3,4827 lei, cel mai ridicat nivel incepand din 11 decembrie 2012, cand moneda americana s-a situat la 3,5012 lei.

Intarirea dolarului in raport cu leul vine ca urmare a aprecierii monedei americane pe pietele internationale, pana la 1,26 dolari/euro, in sedinta de luni. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs de 3,6568 lei, in scadere cu 0,09 bani fata de luni. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4107 - 4,4130 lei, dupa ce luni pe finalul sedintei a fost tranzactionat la 4,4110 lei. Schimburile au oscilat intre un minim de 4,4059 lei/euro si un maxim de 4,4130 lei/euro.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,5%, iar zlotul cu 0,2%, ambele monede urmand evolutia pietelor financiare europene BNR a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta. Decizia BNR nu a avut un impact asupra activitatii din piata interbancara, unde traderii si analistii se asteptau la scaderea de 0,25 puncte procentuale. "Toti participantii la piata, inclusiv traderii, anticipeaza o decizie a BNR de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel ca nu va exista nicio influenta din aceasta directie daca banca centrala procedeaza in acest mod", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu, anterior anuntarii hotararii BNR.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 3% - 3,49% pe an, de la 3,2% - 3,7% luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat, de asemenea, la 3% - 3,5% pe an, de la 3,14% - 3,64% in ziua precedenta. Dobanzile pe termene mai lungi continua sa se mentina sub ratele pe maturitati imediate. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut usor, la 3,1% pe an, de la 3,11% luni.

Sursa foto: Shutterstock.com/Bani

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri