Noul sistem de plata a taxelor si impozitelor cu cardul, anuntat recent de Ministerul de Finante, prin care Trezoreria va deveni acceptator de plati, confera Romaniei potentialul de a face salturi uriase in ceea ce priveste plata taxelor cu cardul, spune Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia in cadrul Visa Europe.

"Din cunostintele mele, am fi prima tara din lume in care un minister, respectiv o trezorerie nationala, devine acceptator de plati cu cardul. Am inceput deja consultarile in organizatie pentru ca Ministerul de Finante trebuie sa devina membru Visa, pentru a putea oferi acest serviciu de plata cu cardul, asa cum o fac toate bancile comerciale din Romania, membre Visa", a spus Cretu la conferinta in care Primaria Sectorului 1 a fost desemnata castigatoarea competitiei nationale de plata a taxelor si impozitelor locale cu cardul.

Ministerul de Finante a anuntat recent ca populatia isi va putea plati impozitele si taxele cu cardul la Trezorerie incepand cu anul viitor. "Spun 2015 deoarece, pentru ca Trezoreria sa devina acceptator de plati, este un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care va avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele", a spus ministrul Ioana Petrescu.

In momentul de fata, aproape 200 de primarii ofera posibilitatea platii cu cardul, dar de la 200 pana la miile de primari care exista este un pas foarte mare, iar integrarea nu va fi usoara. Catalin Cretu a explicat ca certificatile cu Visa vor avea loc in ultima parte a acestei initiative si, dupa cum a spus ministrul de Finante, procesul prin care Trezoreria va deveni acceptator de plati poate dura pana la 12 luni.

Razboiul comisioanelor intre stat si operatori

Finantele au anuntat ca Trezoreria va accepta conectarea la un sistem de plata numai in anumite conditii, printre care se stabileste limitarea comisionului perceput fiecarei tranzactii la 0,3% din valoarea acesteia, nefiind acceptate comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezorerie si institutii publice. Intrebat despre justetea acestui comision, Catalin Cretu a raspuns:

"Nu credem ca reglementarea comisioanelor este o masura care sa continue sustinerea acestei activitati, ori activitatea trebuie sa aiba beneficii si pentru banca care a emis cardul si pentru entitatea ce accepta plata cu cardul (in acest caz, Trezoreria Nationala)".

Totusi, aceasta reglementare nu este singulara. Deja exista o lege in Parlament care vizeaza limitarea comisionului interbancar pentru toate platile cu cardul, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% la cardurile de credit. Mai mult, dinamica la nivel european este similara, avand in vedere ca exista o propunere de regulament a Comisiei Europene, care a trecut deja prin Parlamentul European, tot in sensul plafonarii comisioanelor la plata cu cardul.

Cretu anticipeaza ca, in eventualitatea implementarii acestui sistem, "probabil ca vor fi valuri de primarii ce vor intra in sistem, dar exista si posibilitatea unui big-bang". "Persoanele care utilizeaza cardurile in mod frecvent vor fi primele care vor plati aceste taxe si impozite acolo unde li se va da posibilitatea sa o faca", a explicat directorul Visa Europe, apreciind totodata ca aproximativ 10% din detinatorii de carduri se numara printre acesti "heavy users", care vor profita primii de aceasta oportunitate.

Este nevoie de un efort urias pentru a promova faptul ca ai deschis plata cu cardul la anumite primarii - Catalin Cretu, Visa Europe

Guvernul vrea ca lucrarile de mentenanta si promovarea sa fie responsabilitatea operatorilor si nu a autoritatilor. Pe de alta parte, directorul Visa Europe face apel la autoritati sa stimuleze plata taxelor cu cardul prin aplicarea de discount-uri.

"In momentul in care in Londra s-a dorit ca oamenii sa se orienteze spre plata la metrou cu cardul, in detrimentul tichetelor de hartie, s-a facut o diferentiere la pret. Costa mai putin sa platesti cu cardul. La fel, discount-ul la plata taxelor ar trebui sa fie mai mare la plata electronica decat in cazul platii cu numerar. Si atunci, oamenii isi vor reorienta comportamentul", este de parere Catalin Cretu.

Este adevarat, Romania este in urma la capitolul platii taxelor si impozitelor cu cardul, dar avem potential sa facem niste salturi uriase - Catalin Cretu, Visa Europe.

Ghiseul.ro are sanse sa creasca puternic, gratie noilor modificari

Noile modificari aduse proiectului ghiseul.ro vor permite ca distributia datelor de acces sa fie facuta de mai multi actori, inclusiv de bancile comerciale. "Prin sistemul de online sau mobile banking al bancilor, distributia datelor de acces in ghiseul.ro s-ar face instantaneu catre 3 milioane de beneficiari. Dintr-un foc, datele de acces ar putea fi obtinute de aproape 3 milioane de detinatori de carduri, iar acest lucru ar creste foarte mult volumul de plati online al taxelor si impozitelor", afirma Catalin Cretu.

Romanii incaseaza pe card circa 30 miliarde de euro, in timp ce consumul personal este de 3 ori mai mare, circa 90 miliarde euro. Din cele 30 miliarde de euro pe carduri, sub 20% este valoarea platita cu cardul, restul fiind retragerile din bancomat. Totusi, una din doua tranzactii cu cardul este o plata. "Plata taxelor cu cardul este inca mult, mult la inceput. In ale tari, cei care utilizeaza cardul isi platesc si taxele si impozite, pentru ca acceptarea este mult mai extinsa la nivelul autoritatilor locale".

Romanii au efectuat in primele opt luni circa 374.166 de tranzactii pentru plata taxelor si impozitelor locale cu cardul, in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea tranzactiilor ajungand la 134 de milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri