Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 de milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea in iunie 2017, la un randament in scadere fata de luna mai, cand statul a atras anterior cel mai recent fonduri prin aceasta emisiune.

Trezoreria a primit oferte de 1,153 miliarde de lei, de aproape patru ori peste suma pe care a imprumutat-o, conform planurilor. Randamentul mediu s-a situat la 2,92% pe an, fata de 3,95% pe an in luna mai, cand statul a redeschis anterior emisiunea pe zece ani, noteaza Mediafax.

Ministerul Finantelor are planificat sa redeschida marti emisiunea printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 45 de milioane de lei. In luna octombrie, Trezoreria vrea sa imprumute 3,6 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe sase si 12 luni, precum si prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de trei, cinci si zece ani.

Astfel, statul vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, dar si 300 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, in cadrul carora sunt imprumutate sume mai mici prin vanzarea de titluri in conditiile stabilite la licitatia principala. In septembrie, Trezoreria a imprumutat 1,962 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie in cadrul licitatiilor principale si 199,4 milioane de lei prin licitatii suplimentare.

Suma este mai mica decat cea prevazuta in prospectul pentru luna septembrie, in care Ministerul Finantelor avea programate imprumuturi de 2,8 miliarde lei prin licitatii principale si de 270 milioane lei din alocari suplimentare. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 29,977 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de luni. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Sursa foto: Shutterstock / Informatii financiare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri