Rata de schimb USD/RUB a crescut peste 40.00 pentru prima data de la revalorizarea rublei, in 1998. Rubla s-a depreciat chiar si fata de euro, de la jumatatea anului incoace, desi mai are pana ajunge la nivelul scazut record inregistrat in faza incipienta a crizei din Ucraina la inceputul anului, cand EUR/RUB era tranzactionat la valori saptamanale de 51.15. Acum, si euro e in mod exceptional slabit, astfel incat EUR/RUB se tranzactioneaza la 50.00, scriu analistii Saxo Bank.

“Rubla ruseasca a fost afectata de factori multipli care au fost prezenti in evolutiile slabe ale majoritatii valutelor, lunile acestea. Deasupra tuturor: dolarul american, intarit de etapa Q3 de renuntare la programul de achizitii de asseturi derulat de Banca Federala. Acest lucru e vazut ca o amenintare pentru lichiditatile la nivel global, in special pentru economiile emergente care au marit dobanzile pentru a-si proteja monedele si care sunt amenintate inca o data prin imprumuturile in USD pe care le face sectorul privat atunci cand lichiditatile in USD sunt atat de generoase”, mentioneaza John Hardy, seful Strategiei FX al Saxo Bank.

Apoi, pretul titeiului pur si simplu s-a prabusit in ultimele saptamani, cu pragul Brent la minus 10% fata de luna septembrie – acum se tranzactioneaza sub 95 de dolari barilul. Bugetul guvernului Rusiei este dependent in mare masura de veniturile incasate din exportul de petrol, iar nivelul fiscal “break-even” fixat pentru titei este peste 110 dolari barilul.

“Si, in final, dincolo de declaratia unui tip de incetare a focului in Ucraina, nu putem anticipa efectele pe termen lung ale acestei situatii, iar sanctiunile financiare si incertitudinile continua sa afecteze Rusia din punctul de vedere al fluxului de capital, atata vreme cat investitiile directe din Vest catre Rusia s-au oprit, iar capitalul rusesc nu e de cea mai buna calitate – motiv pentru care banca nationala a vehiculat ideea unui control al capitalului, cel putin dupa anumite surse credibile, desi guvernul Rusiei a negat acest lucru. Acest factor final demonstreaza limpede ca Rusia e confruntata cu o provocare uriasa in eventualitatea finantarii oricarui risc bugetar generat de venituri scazute din petrol, din moment ce sursele externe de capital sunt inchise pana cand confruntarile din Ucraina se vor termina, iar investitorii vor vedea o cale de ridicare a sanctiunilor financiare si comerciale”, spune Hardy.

Analistul considera ca din acest moment e dificil sa deslusim ce va reduce presiunea asupra rublei rusesti versus dolarul american, in afara de doua lucruri: primul, un consens larg si o modalitate de relaxare a situatiei financiare, comerciale si militare. Al doilea, pentru ca primul s-ar putea sa nu fie suficient, intarirea USD sa se incheie, ceea ce s-ar putea intampla, pentru ca Banca Federala s-ar putea sa-si dea seama ca intarirea monedei va deveni o amenintare la adresa economiei si deflatiei, ceea ce ar putea determina banca sa dea inapoi de la actuala prognoza si sa creasca dobanzile. Desi, la cum arata lucrurile, e prea devreme sa se intample asta.

Pana atunci, pretul la titei aflat la acest nivel sau mai jos, plus sporirea indoielilor in toate pietele financiare ale lumii ar putea tine rubla in spirala negativa ceva vreme, spre o rata de schimb USDRUB de 45 sau mai sus in urmatoarele sase luni, asta daca guvernul Rusiei si banca centrala nu aleg sa recurga la o interventie costisitoare sau la un regim de control al capitalului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri