Ministerul Muncii a finalizat proiectul de act normativ care reglementeaza modul in care se va face plata pensiilor private din Pilonul II, ministrul Rovana Plumb anuntand luni ca asteapta avizul de la Ministerul Finantelor.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a declarat ca institutia pe care o conduce a finalizat proiectul de act normativ prin care se stabileste modul in care contribuabilii vor primi pensiile private obligatorii din Pilonul II. Potrivit ministrului Rovana Plumb, documentul a fost deja trimis Ministerului de Finante. "Proiectul este in analiza la Ministerul de Finante si asteptam avizul Ministerului de Finante", a spus Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania discuta despre rolul social al Pilonului II si Pilonului III in sistemul national de pensii, rolul pensiilor private in asigurarea stabilitatii fiscale a Romaniei si in economia tarii, precum si modalitati pentru a incuraja dezvoltarea acestora, performantele de pana acum si provocarile viitoare in acest sistem, contributia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pietei private de capital, dar si experientele altor tari europene si comportamentul fondurilor de pensii private in materie de etica, securitate si garantii pentru beneficiari.

In cei sapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un numar total de participanti de 6,2 milioane si administreaza active nete de 4 miliarde de euro. In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016. Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri