Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) dezminte prin intermediul unui comunicat informatiile cu privire la "criteriile de garantare", "acordarea despagubirilor" si "timpul de raspuns al fondului la solicitarile de garantare introduse de banci" aparute intr-un articol de presa pe 13 octombrie anul curent.

"Luni, 13 octombrie 2014, agentia Mediafax a publicat un material in care directorul unei banci comerciale afirma ca relatia dintre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM si banci: "A ajuns la un blocaj, intrucat acesta (FNGCIMM) nu mai transmite in timp util raspunsurile privind acordarea garantiilor si nu mai plateste despagubirile". Materialul a aparut fara punctul de vedere al FNGCIMM, intrucat solicitarea a fost formulata tarziu, vineri dupa incheierea programului.", se arata in comunicatul de presa al FNCGIMM.

Criticile formulate vizeaza criteriile de garantare, timpul de raspuns al fondului la solicitarile de garantare introduse de banci si acordarea despagubirilor derivand din scrisoarea de garantare.

Nu intotdeauna insa bancile prezinta Fondului toate informatiile necesare acordarii garantiei.

In privinta criteriilor de garantare, Fondul afirma ca acestea sunt prevazute in conventiile incheiate intre FNGCIMM si banci. "Prevederile cuprinse in conventii fac obiectul unor negocieri intre partile semnatare si sunt, de-a lungul timpului, supuse unor modificari menite a le adapta la conditiile concrete din economie. Prin urmare, arata FNCGIMM, "neclaritatea" unor criterii este imputabila, cel putin in aceeasi masura, si bancilor, deoarece acestea au cel mai mare interes ca dosarele intocmite sa fie complete si sa fie aprobate cat mai repede.

Citeste aici articolul in cauza.

"Statistic, timpul mediu de raspuns al Fondului de la primirea documentatiei complete pana la solutionarea cererii de garantare este de 2,36 zile lucratoare. Nu intotdeauna insa bancile prezinta Fondului toate informatiile necesare acordarii garantiei sau transmit solicitari pentru clienti care nu se incadreaza in criteriile de eligibilitate cuprinse in conventiile de garantare. Ca urmare, Fondul cere acestora clarificari, ceea ce determina prelungirea duratei de solutionare a cererilor de garantare de la 2,3 zile lucratoare la 6,3 zile lucratoare."

Pentru a veni in sprijinul clientilor IMM dar si a bancilor, FNGCIMM anunta ca intentioneaza sa extinda in urmatoarele saptamani aplicatia informatica pe care a pus-o in practica anul acesta pentru programul "Prima Casa" si pentru conventiile-plafon de garantare. Prin intermediul acestei aplicatii, orice solicitant de garantie FNGCIMM va putea verifica situatia solicitarii facute (completa sau incompleta, returnata la banca sau luata in analiza) pe pagina de internet a institutiei.

Prin garantiile acordate in primele 9 luni ale acestui an, FNGCIMM a sustinut un volum de credite pentru IMM-uri la nivelul intregului sistem bancar de peste 3.456 milioane lei.

In ceea ce priveste plata "imediata" a garantiilor pentru creditele neperformate, "mentionam ca aceasta e conditionata de justificarea legala a acestora. In cazul prezentat in materialul de luni al Mediafax, Fondul a refuzat plata garantiilor respective. Desigur, este dreptul bancii de a ne actiona in instanta, dar aici nu e vorba despre neplata, ci despre respingerea la plata a unor documente care sunt neconforme conventiilor semnate cu banca in cauza.

In acest context mentionam ca in primele 9 luni ale anului 2014, Fondul a solutionat de doua ori mai multe cereri de plata de garantii in comparatie cu perioada similara a anului 2013. Fondul are capitaluri proprii in suma de 998.643 mii lei, iar platile in contul garantiilor executate nu ridica nicio problema privind lichiditatea institutiei.", se mai arata in comunicat.

In continuare, FNCGIMM subliniaza ca garantiile oferite pentru creditele acordate de institutiile financiare intreprinderilor mici si mijlocii sunt cele mai lichide garantii pe care aceste institutii le pot utiliza. "Garantia acordata de Fond este irevocabila, neconditionata si expresa. Prin garantiile acordate in primele 9 luni ale acestui an, FNGCIMM a sustinut un volum de credite pentru IMM-uri la nivelul intregului sistem bancar de peste 3.456 milioane lei. In cazul LIBRA BANK, fara a prezenta cifre, FNGCIMM a sprijinit semnificativ banca in procesul sau de creditare, conditie in care nu ne explicam semnificatia si scopul declaratiilor facute de presedintele acesteia."

Fata de afirmatii susceptibile de a-i leza credibilitatea institutionala, FNGCIMM afirma ca isi rezerva dreptul de a le contesta pe toate caile legale, solicitand daunele corespunzatoare prejudiciului de imagine creat.

Sursa foto: Shutterstock / Client care semneaza un contract

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri