Situatiile financiare ale Astra pentru anul 2013 intocmite de KPMG Adisory, administratorul special al companiei numit de ASF, nu reflecta realitatea economica a asiguratorului si agraveaza artificial situatia companiei, se arata intr-un raspuns al The Nova Group Investments Romania.

"Situatiile financiare, asa cum au fost ele intocmite de KPMG, nu reflecta realitatea economica a societatii Astra si agraveaza artificial situatia companiei. De altfel, auditorul numit, Deloitte, nu a confirmat printr-o opinie necalificata aceste situatii financiare. Exagerarea pierderilor impreuna cu deficientele in implementarea planului de masuri atrag dupa sine indoieli serioase in mintea investitorilor in privinta unei vointe de a restructura Astra cu succes. Prin urmare, actionarii au solicitat KPMG refacerea situatiilor financiare", se arata in raspunsul The Nova Group Investments Romania, dupa ce actionarii companiei au respins situatiile financiare pentru anul trecut, noteaza Mediafax.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa nivelul subscrierilor aferente anului 2013. Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,754% si Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,957% din capitalul social. Cele doua societati sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

In a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. La finele saptamanii trecute, actionarii Astra au respins situatiile financiare aferente anului 2013.

Pierderile Astra au atins 917,3 mil. lei in 2013

De asemenea, actionarii asiguratorului au cerut efectuarea unui nou audit de catre un auditor independent altul decat Deloitte, compania care a auditat societatea in 2013. Deloitte a fost numit auditor in luna mai a acestui an de catre actionarii Astra. Pierderile Astra au atins 917,3 milioane de lei in 2013, de la un profit net de 6,99 milioane de lei in urma cu un an, potrivit informatiilor din prospectul pentru emiterea de actiuni in vederea majorarii capitalului al companiei, dat publicitatii la finele lunii august. Prospectul a fost aprobat de ASF.

In raportul anual al ASF, publicat la inceputul lunii iulie, compania figureaza cu pierderi de 813,6 milioane de lei la finele anului trecut, cu o pondere de 54,03% in pierderea totala a pietei asiguratorilor. Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei pana la finalul anului. Pana in prezent actionarii asiguratorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societatii.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piata piata asigurarilor din Romania, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei si pierderi de 917,3 milioane de lei. Omul de afaceri Dan Adamescu si judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucuresti, au fost trimisi in judecata in luna iunie, in stare de arest, intr-un dosar privind interventii in cauze de insolventa.

La finele lunii august, Dan Adamescu si cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, acuzati de coruptie, au fost eliberati din arestul preventiv, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis definitiv inlocuirea masurii cu arestul la domiciliu.

Sursa foto: Shutterstock / Polita de asigurare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri