Numarul de carduri active de pe piata romaneasca a depasit 8,2 milioane la sfarsitul lunii iunie, fata de 8, 03 milioane cate erau cu o luna inainte, insa doar 181.000 (2,19%) sunt emise in valuta, restul fiind carduri in moneda nationala, a informat banca centrala. Aproape un sfert din cardurile de plata active sunt emise in Bucuresti, potrivit unui raport al bancii centrale.

Numarul de carduri bancare din Romania acopera, in prezent, 38% din populatia tarii, insa raportul este foarte diferit de la judet la judet. Astfel, in Bucuresti sunt emise 2.033.768 carduri, la o populatie care, potrivit Institutului National de Statistica, este de sub doua milioane de locuitori.

De asemenea, in judetul Cluj sunt emise 428.611 carduri la o populatie de aproximativ 684.000 de locuitori (62%), in timp ce in Giurgiu, bancile au pus in circulatie doar 45.229 carduri pentru 289.000 de locuitori (15,6%), arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Liderul pietei de carduri este in momentul de fata Banca Comerciala Romana (BCR), cu peste 2.100.000 unitati emise. "imbucurator este ca tot mai multi comercianti accepta platile prin card", a declarat recent, citat de NewsIn, directorul directiei comunicare din BCR, Corneliu Cojocaru. Din totalul cardurilor emise in Romania, aproximativ 8% sunt carduri de credit, fata de 3% in aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Cojocaru.

Crestere de 50% a creditelor de consum in 2006

Suma creditelor de consum acordate populatiei a ajuns, la 30 iunie, la 23,4 miliarde lei (6,55 miliarde euro), in crestere cu 49,73% fata de sfarsitul anului trecut, iar creditele imobiliare sau ipotecare s-au majorat cu17,3% in aceasi interval, arata acelasi raport al bancii centrale. Astfel, creditele imobiliare si ipotecare au ajuns la 6,15 miliarde lei (1,72 miliarde euro), dar reprezinta putin peste un sfert (26,2%) din creditele acordate populatiei pentru consum, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

in prima jumatate a anului, s-a schimbat raportul intre creditele in moneda nationala si cele in valuta. Astfel, creditele in lei s-au majorat cu 43,8%, ajungand la 39,66 miliarde lei (11,11 miliarde euro), pe cand cele acordate in moneda straina au crescut cu doar 11,1% si insumeaza 36,4 miliarde lei (10,2 miliarde euro), potrivit BNR.

Totalul creditelor in lei sau in valuta acordate de banci firmelor si populatiei echivala, la 30 iunie, cu 23% din produsul intern brut (PIB) estimat pe anul acesta, fata de un raport de 21% la 31 decembrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri