Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni denominate in euro in valoare de cel putin 1 miliard de euro pe pietele internationale la o licitatie care va fi organizata in urmatoarele saptamani, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, citat de Bloomberg.

Ministerul Finantelor vrea sa revina pe pietele internationale inainte de alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, a mentionat ministrul. Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba dupa alegeri, iar randamentele vor intra pe o panta ascendenta. Vanzarea de eurobonduri era programata initial pentru finele anului, noteaza Mediafax.

Ministerul a selectat HSBC si alte trei banci care actioneaza ca dealeri primari pe piata locala pentru a intermedia operatiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale si UniCredit sunt cele patru banci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobata de banca centrala. Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piata interna, ministerul a vandut obligatiuni denominate in euro in valoare de 928,7 milioane euro.

In cazul in care premierul Victor Ponta va castiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt ingrijorati ca noul guvern va avea dificultati in mentinerea unui deficit bugetar scazut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul Romaniei cu Fondul Monetar International si cu UE se va incheia in martie anul viitor.

"Ministerul ia in considerare accelerarea vanzarii de eurobonduri, din cauza riscurilor potentiale", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste. Randamentele pentru eurobondurile romanesti cu maturitate in aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineata, usor peste nivelul minim record de 2,66% pe an inregistrat in urma cu sapte saptamani.

Sursa foto: Shutterstock / Money

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri