Randamentele pentru obligatiunile pe 10 ani emise de Grecia au urcat joi cu peste 1%, la 8,8% pe an, cel mai ridicat nivel din decembrie anul trecut, investitorii grabindu-se sa vanda activele percepute ca fiind riscante pe fondul ingrijorarilor privind perspectivele economiei europene, scrie Mediafax.

Investitorii nu au fost influentati de declaratiile Comisiei Europene privind "progresul imens" pe care Grecia l-a facut in domeniul reformelor.

Vicepresedintele CE Jyrki Katainen a declarat ca Uniunea Europeana va continua sa sprijine tara "in toate modurile necesare" pentru asigurarea unui mediu financiar rezonabil si pentru a usura intoarcerea Greciei pe pietele financiare international. Cresterea costurilor de imprumut ale Greciei a venit in contextul in care majoritatea burselor europene au scazut puternic in sedinta de joi.

In seara aceleiasi zi, Banca Centrala Europeana a decis joi sa suplimenteze lichiditatile puse la dispozitia bancilor din Grecia, prin reducerea unui discount aplicat obligatiunilor elene folosite de aceste institutii drept garantii pentru finantarea ieftina de la BCE. Un acord informal in acest sens a fost convenit in timpul unei intalniri la Frankfurt, la care au participat presedintele BCE, Mario Draghi, si guvernatorul Bancii Greciei, Yannis Stournaras.

Aprobarea planului, sustinut de majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE, are loc intr-un moment in care bursele europene, in special cea din Grecia, au fost afectate in ultimele cateva zile de temerile legate de perspectivele de redresare economica din Europa. Un purtator de cuvant al BCE a afirmat intr-un comunicat ca decizia BCE reflecta imbunatatirea conditiilor din piata pentru obligatiunile elene folosite drept garantii, in acest an, si nu ca o reactie de moment a bancii fata de tensiunile aparute pe burse.

In urma deciziei, primele patru mari banci din Grecia, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, ar putea avea acces la o suma suplimentara de 12 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri