BCR a mandat firma de consultanta si audit PwC sa vanda credite de 433 de milioane de euro acordate. Potrivit CoStar Finance, imprumuturile au fost acordate catre 91 de corporatii, peste 85% din suma fiind acoperita cu garantii imobiliare, doua treimi cladiri comerciale si o treime terenuri.

Portofoliul pus in vanzare cuprinde 410 credite neperformante accesate de companii din diverse domenii, de la industrie, la dezvoltatori imobiliari, companii de constructii, ferme zootehnice, minerit si metale. Contactati de Mediafax, reprezentantii BCR nu au dorit sa comenteze.

Imobilele aduse in garantie sunt dispersate pe tot teritoriul tarii, iar 64% din portofoliu este reprezentat de credite denominate in euro si 31% in lei. Aproape 90% din companiile care au luat imprumuturi se afla in insolventa. Potrivit aceleasi surse, sucursala din Romania a Bank of Cyprus a scos la vanzare un portofoliu de 360 de milione euro, provenind din 382 credite neperformante, aferente unui numar de 131 de debitori.

Ca parte a vanzarii, Bank of Cyprus va transfera si 46 de angajati care manageriaza in prezent portofoliul, infrastructura IT si alte materiale de suport. BNR a solicitat bancilor in prima parte a acestui an sa grabeasca procesul de scoatere in afara bilantului a portofoliului de credite neperformante.

Scoaterea in afara bilantului inseamna o marcare a pierderii, in masura in care provizioanele eliberate si eventuale sume din vanzare nu acopera integral valoarea respectivelor credite neperformante. Bancile au pierdut in luna iunie aproximativ 500 milioane de lei, diminuandu-si castigul cumulat de la 703 milioane lei in mai la 209 milioane lei, dupa ce au inceput sa puna in aplicarea soliciarea BNR, provizioanele reducandu-se in aceeasi luna cu peste 2 miliarde lei. Cel mai mare portofoliu a fost vandut pana acum de Volksbank Romania, care a plasat credite de aproape 500 de milioane euro catre un consortiu format din Deutesche Bank si fondurile de investitii HIG Capital si Anacap.

Banca Comerciala Romana (BCR) a trecut in al doilea trimestru pe pierdere, inregistrand la sase luni un rezultat negativ de 276 milioane lei (61,9 mil. euro), pe fondul provizionarii in urcare cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro), generata de curatarea portofoliului de neperformante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri