"Romania ca stat dupa '90 si-a propus doar doua lucruri, din pacate, dar nici un proiect national: intrarea in UE si NATO. In rest, nimic! Nu a vrut capitalism niciodata pentru ca 50% din economia Romaniei este tinuta in sah de cei peste 2 milioane de angajati din sistemul de stat. Cealalta jumatate apartine mediului privat care tine economia in frau", a declarat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

"In raportul BNR de la inceputul anului, se arata ca in Romania sunt 650.000 de companii. Dintre acestea, avem 1.700 cu afaceri de peste 50 milioane de lei. Doar cateva, 2-3, sunt cu capital romanesc, restul sunt cu capital din afara. Acestea sunt cele bancabile. Circa 1.100 iau credite, restul nu, pentru ca au destul cash, mai mult decat le trebuie. Din celelalte IMM-uri care raman, doar 200.000 activeaza, restul sunt vectori de a plati salarii sau chirii, de a face orice altceva, dar nu activitate economica pura. Din cele care activeaza, doar 14% se crediteaza, adica 28.000", a declarat Ion Lixandru.

Declaratiile au fost facute la a treia editie a conferintei Banking 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro in 28 octombrie, in parteneriat cu Telekom Romania si MasterCard.

"Cine s-a miscat cel mai bine? Imperiul austriac, care ne-a luat banul, ne-a luat petrolul, asigurarile si lemnul. Si lucrurile se vad. Uitati-va la marile companii austriece unde s-au dus: in vechiul imperiu austro-ungar. Ce a facut Romania? A dat petrolul pe nimic. Dupa ce a murit Bancorexul au aparut zeci de banci. De ce? Pentru ca firmele de afara au venit cu business-ul incoace. Bancile nu au facut investitii ca sa vina pentru antreprenorul roman. De aceea ne confruntam in acest moment cu o disputa intre stat, banci si restul. Antreprenorii romani sunt restul!", a mai spus Ion Lixandru.

El a adaugat ca "daca dorim sa facem business in aceasta tara, bancherii sa nu mai finanteze statul, statul sa iasa pe piata cum face de vreo doi ani de zile, iar acei bani sa ramana in economie. Nu este un atac la adresa bancilor, pentru ca suntem impreuna in business. Dar, vrem sa ne pozitionam fiecare pe partea lui de fileu, in terenul lui, si sa vedem cum ajungem sa jucam si la fileu mai aproape. Daca stam doar pe fundul terenului si servim numai asi, din pacate nu mai jucam", a notat vicepresedintele UNTRR.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri