Brokerii de asigurari vor trebui, pana la finele anului 2015, sa isi majoreze capitalul social de 10 ori, la 250.000 lei, si vor constitui, de la 1 ianuarie, fonduri proprii reprezentand 4% din primele anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro, potrivit unui proiect de norma ASF. In consecinta, Victor Sraer, managing partner Otto Broker, apreciaza ca odata cu startul anului urmator nu vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata de asigurari.

"As vrea sa subliniez impactul foarte grav pe care o implementare a acestor modificari in termenul stabilit l-ar avea. Mecanismele concurentiale se vor schimba dramatic si nu cred ca vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata. Ceea ce este grav! Si 20 sunt multi. Acest lucru inseamna un impact direct asupra consumatorului de asigurari si ar fi un drum direct catre o piata de oligopol. Solicitam ca ASF sa initieze, de acum incolo, discutii prealabile pentru astfel de proiecte care au un impact puternic asupra pietei. Cu siguranta, daca am fi avut o astfel de consultare, am fi inteles poate care sunt problemele pe care autoritatea vrea sa le rezolve. Am certitudinea ca aceste propuneri au fost facute cu buna-credinta, dar impactul negativ poate fi unul major", a declarat Victor Sraer la un seminar UNSICAR.

In opinia sa, autoritatea ar trebui sa initieze un dialog constant cu brokerii de asigurare in materie de modificari legislative. "ASF trebuia sa ia in calcul faptul ca piata de brokeraj in asigurari este, in Romania si peste tot in Europa, o piata profund antreprenoriala si ocupata de IMM-uri. In contrast, piata asiguratorilor nu este una de IMM, dar piata de brokeraj este. Ca urmare, reglementarile din piata de brokeraj nu trebuie sa fie extrem de excesive. Pana la urma, brokerul reprezinta interesele clientilor, la fel ca si ASF, si trebuie avute in vedere masuri care intareasca acest lucru si concurenta pe piata", a mai spus Victor Sraer.

Ce spune noul proiect de norma al ASF

"In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca broker de asigurare si/sau de reasigurare, solicitantul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: a) sa fie persoana juridica romana a carei denumire sa nu induca in eroare publicul, in sensul crearii confuziei cu o alta entitate din orice domeniu de activitate, autorizata in Romania si sa cuprinda in mod obligatoriu sintagma "broker de asigurare", "broker de asigurare-reasigurare" sau "broker de reasigurare", dupa caz, in limba romana ori intr-o limba de larga circulatie internationala; b) sa aiba un capital social subscris si varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 250.000 lei (...)", se precizeaza la articolul 3 din proiectul de norma.

De asemenea, la punctul 13 al articolului 7 din proiectul de act normativ se spune ca brokerul trebuie sa aiba o capacitate financiara (fonduri proprii) care in permanenta sa fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro. Reglementarile actuale nu prevad conditii referitoare la fondurile proprii ale brokerilor.

"Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare autorizati la data intrarii in vigoare a prezentei norme vor proceda la majorarea capitalului social la nivelul prevazut la articolul 3, litera b) din aceasta norma, pana la data de 31 decembrie 2015, iar prevederile art 7, punctul 13 vor fi respéctate incepãnd cu data de 1 ianuarie 2015", se mentioneaza in proiectul de norma.

In replica, Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR a declarat pentru wall-street.ro ca "daca ASF va adopta proiectul de Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare in forma publicata astazi, efectele asupra pietei de brokej vor fi imediate si devastatoare. Din cei peste 400 de brokeri de asigurare activi, in majoritate antreprenori romani, probabil ca doar foarte putini vor mai putea ramane in piata. Propunerile ASF vor restrange piata locala de brokeraj si vor readuce intermedierea in asigurari la niveluri mult inferioare chiar si celor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeana".

Brokerii au intermediat 46,84% din primele subscrise in 2013, in crestere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2012. Valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele doua categorii de asigurari a fost de 3,88 miliarde de lei, in urcare cu 7,77% fata de anul 2012. Veniturile din activitatea de brokeraj s-au majorat cu 6,52% fata de anul 2012, la 773,04 milioane de lei. Piata asigurarilor a atins 8,12 miliarde de lei in 2013, in scadere cu 1,6% fata de anul precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri