Investitorii estici sunt mai tineri decat cei din Vest, in medie cu zece ani, iar romanii sunt chiar o exceptie a Estului, fiind mai tineri decat media estica (50-60 de ani). Sunt educati, in cautarea unor variante alternative care sa le conserve banii, astfel incat au inceput sa devina interesati de optiunile de investitii pe termen mediu si lung, spun Iordan Parfenie si Jarmilla Pfeifer, bancheri la banca austriaca de private banking Gutmann.

"Desi, la o prima vedere, diferenta dintre vest si est poate parea mare, vorbim doar despre timpul de expunere: vesticii au avut acces la produsele de private banking si la alte instrumente de investitii mai de tipuriu, esticii de-abia de curand. Tendinta este, insa, de a recupera decalajul", spune Iordan Parfenie, vicepresedinte Gutmann, responsabil pentru clientii din Romania. In acelasi timp, Jarmilla Pfeifer, director in cadrul bancii, responsabila pentru Cehia si Slovacia, dar si Romania, apreciaza ca "diferentele nu sunt atat de mari, ele vin din experientele anterioare ale vesticilor, care cunosc produsele investitionale world wide si care s-au acomodat cu ceea ce le poate oferi o banca privata: strategie si bugetare pe termen lung".

In Romania, la carma afacerilor se afla prima generatie de antreprenori.

In schimb, tocmai experientele pe care le-au trait, i-a facut pe clientii vestici sa fie mai interesati sa intre in detalii care privesc partea tehnica investitionala, de multe ori nedorind sa investeasca in afaceri pe care le considera neetice, cum ar fi productia de armament, sau care nu sunt aplecate catre protectia mediului. "Aleg acele strategii investitionale, in cadrul carora este descrisa foarte bine investitia, din care reiese foarte clar in ce anume investesc, si fac asta in urma unor explicatii detaliate si a unor documentari", explica Jarmilla Pfeifer.

Doar ca acest lucru se explica si prin traditia mai indelungata din tarile mature, prin faptul ca ele au testat deja ceea ce tarile Estice au inceput sa traiasca mai de curand. "In plus, in tarile Europei de Vest, transferul de generatie in afacerile de familie s-a produs deja, ceea ce a permis si rodajul noii generatii, sa calatoreasca, sa adopte alte metalitati. In tarile estice, cum este si Romania, la carma afacerilor se afla prima generatie de antreprenori, care pot investi in instrumente ale unor institutii financiare aflate si ele la prima generatie", spune Iordan Parfenie.

Oamenii de afaceri din Cehia si Slovacia au inteles principiile de private banking.

De asemenea, investitorii vestici pun un foarte mare accent pe parteneriatul oferit de o banca privata si sunt foarte sensibili la initiativele emotionale, arata Gutman, ale carei initiative Family Business Owners Services si Next Generation urmaresc crearea unor punti intre prima generatie de antreprenori, parintii fondatori ai business-ului. Daca antreprenorul isi doreste, la un anumit punct, exitul dintr-un business, Gutmann poate oferi suportul in identificarea si implementarea pasilor urmatori - din punct de vedere investitional sau bancar, spun reprezentantii bancii.

Ceea ce fac oamenii de afaceri din Republicile Ceha si Slovaca si ii aproprie de profilul investitorului din vest, este faptul ca au inteles principiile de private banking si nu asteapta ca banca sa le faca banii, ci sa le pastreze banii. "Fiecare si-a inteles rolul - antreprenorul face banii, banca este menita sa le ofere o solutie acoperitoare, in asa fel incat, pe medie, investitorul sa poata sta linistit si la adapost", comenteaza Iordan Parfenie. "Practic, ei deja isi asuma risc atunci cand produc banii si, atunci, sunt mult mai interesati ca banca sa le ofere o solutie care sa nu ii expuna si mai mult", mai spune Iordan Parfenie.

Pe de alta parte, esticii, care sunt la prima generatie de antreprenori, le este dificil sa accepte ideea de a lasa pe mana altcuiva banii. "Dar, odata ce au luat decizia de a ti se alatura, odata ce le-ai captat increderea, sunt alaturi de tine", spune Iordan Parfenie. Potrivit reprezentantilor Gutman, banca isi recruteaza clientii in principal pe baza de recomandare: fie au parteneri din tarile de limba germana, fie fac parte din cea de-a doua generatie de oameni de afaceri.

Investitorii estici nu sunt foarte atasati de moneda europeana si prefera ca atunci cand investesc sa mearga proponderent catre monede straine. In schimb, vesticii prefera in proportie de 90% sa parieze pe euro, mai spun reprezentantii bancii. Totalitatea clientiilor Gutmann provine din zona antreprenoriala, dar 50% au lichiditatea disponibila in mare masura din exituri totale sau partiala din anumite business-uri, in vreme ce in cazul celorlalti 50% lichiditatea provine din business-uri curente. Gutmann a reusit o dublare a activelor, in ultimii sase ani, de de la 8,9 miliarde de euro in 2008, la 10,4 in 2009 si 18,5 miliarde in iunie anul acesta.

Cu o istorie de aproape 100 de ani, Gutmann s-a clasat anul acesta pentru a cincea oara in topul celor mai buni administratori de averi, "Best Wealth Managers" , realizat de Fuchsbriefe, o organizatie independenta de evaluatori, dar si pe primele locuri in topurile Euromoney.

Sursa foto: Shutterstock / Investitor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri