China a acceptat sa elimine monopolul din piata cardurilor, permitand Visa si MasterCard sa intre pe o piata imensa, de peste 1.000 miliarde de dolari. Decizia are potentialul sa perturbe la nivel mondial ierarhia gigantilor din industria platilor electronice.

In prezent, toate serviciile de plati cu cardul din China se desfasoara prin intermediul sistemului de plata national, UnionPay. Toate bancile sunt obligate sa fie membre ale UnionPay si sa proceseze toate tranzactiile denominate in yuani prin intermediu sistemului national de procesare a platilor. Odata cu anuntul facut de oficialii chinezi, Visa si MasterCard vor putea sa atace aceasta piata imensa a platilor electronice din China.

Totusi, Beijingul nu a emis inca detaliile si calendarul liberalizarii pietei, dar oficialii chinezi au subliniat ca atat companiile locale, cat si cele straine, se pot inscrie pentru a obtine licente, scrie RiaNovosti. Organizatia Mondiala a Comertului a avertizat inca de acum doi ani, la sesizarea Statelor Unite, ca monopolul din piata chineza a procesarii de plati violeaza acordurile de liber schimb.

Visa, cel mai mare furnizor la nivel modial de astfel de servicii, a raspuns imediat pozitiv anuntului facut de Beijing. "Asteptam cu nerabdare sa vedem detaliile si sa stabilim ce putem face pentru a participa in aceasta piata, unde credem ca putem aduce valoare", a spus Charlie Scharf, CEO-ul Visa, citat de Reuters.

Sursa foto: card Visa, Shutterstock

Datoria totala a gospodariilor in China era in august la nivelul de 37% din PIB, in timp ce in Statele Unite aceasta cifra se ridica la 81%, de unde rezulta si potentialul imens de crestere al pietei cardurilor de credit. In plus, popularitatea retailerilor online este in crestere la nivel mondial, ceea ce completeaza perspectivele pozitive ale pietei chineze a serviciilor fnanciare.

Tranzactiile cu carduri de credit au crescut cu 30% in 2013, comparativ cu anul anterior, fiind emise circa 61 milioane de noi carduri. Debitele populatiei pe cardurile de credit au depasit 300 miliarde de dolari la finalul anului trecut, in crestere cu 62%.

Sursa foto: UnionPay, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri