Primele patru sesiuni de tranzactionare din august, de la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu, s-au caracterizat printr-o lichiditate buna, volumul de transfer cifrandu-se la 63,049 contracte fututures si options cu o valoare echivalenta in lei de peste 126 milioane, informeaza BMFMS.
Una dintre caracteristicile de baza ale primelor patru sedinte ale lunii a fost ascensiunea numarului de pozitii deschise, care a ajuns la inchiderea de vineri la un total de 141.856 cumulat pe piata futures si de optiuni. Totodata, zona derivatelor care include societatile de investitii s-a dovedit din nou drept cea mai lichida, acestea dobandind cea mai importanta cota de transfer raportat la rulajul total. Astfel, dominatia acestora, impusa in special prin atractivitatea deosebita a DESIF 2 si DESIF 5, dar si a DESIF 3, da semne ca se va mentine si in luna august.

Cea de-a opta luna a anului se anunta insa interensanta si pentru sectorul petrolier, care a marcat o buna lichiditate pe ambii sai emitenti, remarcandu-se, in special, DESNP dar si pentru cel bancar, DETLV fiind o obisnuita a volumelor consistente.

Prima sesiune din luna august a indicat o lichiditate plasata in zone ridicate, cele 2.353 tranzactii incheiate insumand 17.109 contracte, cu o valoare in lei de peste 33,9 milioane. Ziua de marti a oferit o volatilitate destul de ridicata, evidentiindu-se in special aprecierile pe SIF-uri care au convenit investitorilor pe pozitii de cumparare. Acestia au putut marca din nou consistente profituri long intra-day. Investitorii prezenti marti in piata BMFMS au propulsat pe primul loc derivatele pe actiunile SIF 2 Moldova care au devenit primul lider al lunii august. Locul doi a apartinut DESIF 5 Oltenia cu un volum de 5.121 contracte.

Miercuri s-a mentinut o lichiditate foarte buna care s-a ridicat la peste 15.500 contracte futures si options. Realizate pe un fond majoritar depreciativ investitiile au bifat o valoare echivalenta cu peste 30,8 milioane de lei. Din perspectiva activelor suport pe care s-au axat plasamentele, societatile de investitii au dobandit din nou prim planul, cu un procent de aproape 56% din rulajul total.

Dintre ele, s-au detasat derivatele pe actiunile SIF 2 Moldova, preferate pentru 5.547 contracte. Pe locul secund s-au pozitionat DESIF 5, cu un volum de transfer echivalent cu peste 4,8 milioane de actiuni. Ca si in prima sesiune din august, derivatele pe actiunile "Petrom" au inchis podiumul. In penultima sesiune de tranzactionare a saptamanii au fost incheiate 1.864 tranzactii ce au totalizat mai mult de 13.500 contracte futures si options, cu o valoare in lei cifrata la peste 25 milioane.

Sedinta de joi a fost cea in care s-au tranzactionat, pentru prima data, contractele pe derivatele DEBRK. Derivatele pe actiunile SIF 2 Moldova au fost cele mai lichide fiind preferate pentru 4.923 contracte futures. Cu 2.867 contracte, DESIF 5 Oltenia au ocupat pozitia secunda in ierarhia zilei. Vineri s-au inregistrat 16,872 contracte si o valoare de 36,188,161 milioane de lei. Cele mai lichide derivate au fost DESIF5 care au cifrat 6.651 contracte urmate de DESIF2 cu 6.649 si de DESNP cu 1079.

Intr-o ierarhie a celor patru sesiuni s-au impus DESIF 2 cu 24.143 contracte. Ele au inchis la 2,175 lei/actiune pentru scadenta apropiata, 2,285 lei/actiune pentru decembrie si 2,4203 lei/actiune pentru martie anul viitor.

Locul doi a revenit derivatelor pe actiunile SIF 5 cu 19.541 contracte. Pentru scadentele septembrie si decembrie 2006 ele au fost cotate la 2,682 lei, respectiv 2,801 lei pe actiune, iar pentru martie 2007 la 2,9 lei/actiune. Pozitia a treia a revenit DESNP cu 7095 contracte. Derivatele pe titlurile "Petrom" au inchis la 0,549 si 0,59 lei/actiune pentru ultimele doua scadente din anul in curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri