Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipata de analistii financiar-bancari, BNR a hotarat si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Astfel, incepand de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an. Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25% la 3%.

Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase. Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10%.

Datele statistice evidentiaza mentinerea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute si dupa epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificatie. Plasarea ratei anuale a inflatiei sub valorile prognozate si la limita de jos a intervalului de variatie tintit s-a datorat in principal evolutiei temperate a preturilor volatile ale produselor alimentare, inflatiei scazute din zona euro, precum si efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 1,54% in luna septembrie, de la 0,84% in luna august, pe fondul disiparii efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morarit si panificatie in anul 2013. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a ramas la nivelul de 1,2% in luna septembrie, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum -indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 1,3%, nivel similar celui din luna anterioara.

In sectorul economiei reale cele mai recente date indica o relativa decelerare a dinamicii anuale a productiei industriale in conditiile redresarii inca lente a cererii interne, in principal pe seama evolutiei investitiilor si ale atenuarii tendintei ascendente a exporturilor.

Imprumuturile in moneda nationala au continuat sa consemneze ritmuri pozitive de crestere in conditiile propagarii reducerilor succesive ale ratei dobanzii de politica monetara asupra ratelor dobanzilor la creditele noi acordate companiilor si populatiei. Dinamica anuala reala a creditului acordat sectorului privat a ramas insa in teritoriu negativ pe fondul accentuarii contractiei stocului de credite in valuta si al derularii operatiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanturile institutiilor de credit.

CA al BNR reitereaza ca implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice, in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, precum si reluarea in conditii prudentiale a procesului de intermediere financiara si remunerarea adecvata a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea cresterii economice si intarirea rezistentei economiei romanesti la socuri externe.

BNR reafirma ca utilizarea si dozarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune, in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international, sunt de natura sa asigure indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu precum si mentinerea stabilitatii financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri