Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut marti si s-a apropiat de pragul de 4,42 lei/euro, peste care s-a situat cel mai recent in urma cu mai putin de o saptamana, informeaza Mediafax.

Referinta pentru euro a crescut cu 0,6 bani, la 4,4193 lei/euro. Cel mai recent, un curs mai ridicat de 4,42 lei/euro a fost inregistrat miercuri, 29 octombrie, la 4,4226 lei/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs in scadere cu 0,42 bani, la 3,5277 lei/dolar, ca urmare a evolutiei monedei americane in raport cu euro pe pietele financiare externe.

Cursul francului elvetian a crescut cu 0,49 bani, la 3,6663 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4180 - 4,4210 lei/euro, dupa ce a fost tranzactionat la 4,4155 lei/euro in piata locala pe finalul sedintei de luni. Bancile comerciale au perfectat schimburi intre un minim de 4,4171 lei/euro si un maxim de 4,42 lei/euro.

Activitatea din piata interbancara s-a intensificat pana la mijlocul zilei, iar volumele au ajuns aproape de cat se inregistreaza in medie pentru acest interval al zilei, dupa ce piata locala a deschis cu un numar redus de tranzactii in prima ora, au afirmat dealerii. BNR a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, incepand cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Piata nu a fost influentata vizibil de deciziile BNR la scurt timp dupa anuntarea acestora, au afirmat dealerii.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,2% fata de euro, iar zlotul a stagnat. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 0,1% - 0,66% pe an, de la 0,26% - 0,76% pe an luni.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat la 0,25% - 0,75% pe an, de la 0,38% - 0,88% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se situeaza la 1,86% pe an, fata de 1,94% pe an luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri