Familia medie din Romania cheltuieste peste 90% din totalul veniturilor lunare de 2.452 de lei potrivit datelor Institutului National de Statistica, in cea mai mare parte pe produse alimentare si bauturi nealcoolice (41,3%), urmate de cheltuielile casei – utilitati, bunuri pentru dotarea si intretinerea locuintei si combustibili (19,5%). O buna planificare a bugetului lunar, alaturi de o serie de idei inedite de optimizare a cheltuielilor, pot schimba insa situatia.

Primul pas care trebuie facut pentru gestionarea eficienta a bugetului familiei este acordarea unui timp de gandire asupra situatiei financiare, care trebuie sa includa o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor si ajustarea acestora din urma in functie de obiectivele financiare ale familiei. Iar pentru un buget optimizat exista solutii si idei inedite de economisire.

Spre exemplu, o cafea cumparata zilnic de la automatul de cafea sau de la cafenea poate costa intre 2 lei si 13 lei, adica intre 60 lei si 365 lei pe luna. Cea mai buna solutie de optimizare a bugetului in acest caz este consumul cafelei in casa, care implica doar trezitul mai devreme in fiecare dimineata. Mai mult, pentru bugetul de vacanta, planificarea timpurie si exploatarea ofertelor si promotiilor pentru early booking poate genera o economie de pana la 50% pe biletele de avion si 30% din pretul cazarii. Iar inlocuirea costurilor pentru combustibili, asigurare auto sau reparatii cu un abonament pentru transportul in comun poate de asemenea sa genereze reducere considerabila a cheltuielilor lunare.

Pe SigurantaFinanciara.ro, centrul tau complet de resurse de educatie financiara si antreprenoriala, poti sa-ti planifici bugetul, sa calculezi gradul de prosperitate in functie de castigurile si cheltuielile lunare si sa afli informatiile necesare astfel incat sa-ti optimizezi bugetul, sa-ti maximizezi economiile si sa faci investitii inteligente.

Gasesti pe site ponturi de economisire si investitii pentru asigurarea un trai confortabil tie si familiei tale, dar si stiri financiare si informatii de ultima ora despre finantele personale si despre evolutia economiei sau a puterii de cumparare a romanilor, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii financiare. In plus, poti calcula ce economii trebuie sa ai la banca pentru a putea trai din dobanda sau ce dobanzi sau dividende ar trebui sa primesti pe an pentru a-ti dubla investitiile. Acceseaza centrul tau complet de resurse de educatie financiara si antreprenoriala si descopera cum obtii siguranta financiara!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri