Eurobank, proprietarul Bancpost, a constituit in trimestrul al treilea provizioane pentru credite neperformante in Romania in valoare de 104 milioane de euro, iar pierderile la noua luni au atins 92,5 milioane de euro, reiese din datele publicate in acest an de institutia financiara.

In trimestrul al treilea, institutia financiara elena a inregistrat pierderi nete in valoare de 77,6 milioane de euro, dupa pierderi de 10,8 milioane de euro in trimestrul al doilea. Pierderile din trimestrele doi si trei sunt calculate inainte de deducerea elementelor exceptionale.

In primul trimestru al acestui an, Eurobank a consemnat pierderi nete de 4,1 milioane de euro. Banca a raportat pentru trimestrul al treilea pe piata romaneasca pierderi inainte de taxe si elemente minoritare in valoare de 88,8 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 16,2 milioane de euro in trimestrul anterior si de 2,1 milioane de euro in primul trimestru.

Eurobank a incheiat primele noua luni din 2013 cu pierderi inainte de taxe si elemente minoritare de 26,1 milioane de euro. Institutia financiara nu a raportat anul trecut date referitoare la rezultatele obtinute in trimestrul al treilea in Romania.

Activele bancii elene in Romania se situau la sfarsitul lunii septembrie la 3,38 miliarde de euro, in scadere de la 3,46 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru. In decembrie 2013, activele se ridicau la 3,85 miliarde de euro. Soldul brut al creditelor a scazut in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent cu 2,7%, de la 2,62 miliarde de euro la 2,55 miliarde de euro. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 6%, de la 2,71 miliarde de euro.

Banca inregistra la sfarsitul trimestrului al treilea credite cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile in valoare de 822 milioane de euro, in urcare de la 820 milioane de euro la sfarsitul lunii iunie. In decembrie 2013, aceste credite se ridicau la 758 milioane de euro.

Portofoliul de depozite al Eurobank pe piata romaneasca era la sfarsitul lunii septembrie de 1,87 miliarde de euro, fata de 1,89 miliarde de euro in luna iunie si 1,87 miliarde euro in decembrie 2013. Banca a inregistrat in trimestrul al treilea, in Romania, cheltuieli operationale de 27 milioane de euro, apropiate de nivelul de 26,8 milioane de euro in trimestrul precedent, scrie Mediafax.

Eurobank, a treia mare institutie de credit din Grecia, a avut in trimestrul al treilea pierderi nete in valoare de 186,6 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 301,1 milioane de euro in trimestrul anterior.

Banca elena a constituit in trimestrul al treilea provizioane de 558 de milioane de euro, dupa 414 milioane de euro in trimestrul al doilea, pentru a-si consolida portofoliul de active si a imbunatati acoperirea creditelor neperformante. Astfel, provizioanele acumulate au atins 9,2 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului al treilea, reprezentand 17,7% din totalul imprumuturilor.

Potrivit testului de stres derulat de BCE pe datele financiare de la 31 decembrie 2013, EFG Eurobank se afla printre cele 25 de institutii de credit din Europa care nu s-au incadrat in cerintele minime de capital. Astfel, in scenariul macroeconomic de baza in termeni statici, EFG Eurobank avea o rata de adecvare a capitalului de rang 1 de 2%, ceea ce ar fi cerut o majorare de capital de 2,28 miliarde euro.

In urma majorarii de capital de 2,9 miliarde euro realizata in acest an, rezulta un "excedent" de 582 de milioane euro. Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri