Mai multe banci au anuntat reduceri ale ratelor pentru depozite de un procent. Sunt de asteptat noi scaderi, avand in vedere ca BNR a \"promis costuri\" maxime de 14% la credite pentru aceasta vara. In schimb, au inceput sa salte dobanzile la valuta
Mai multe banci importante au redus, ieri, dobanzile la depozitele in lei, tendinta influentata de coborarea dobanzii de interventie a BNR in conditiile scaderii constante a inflatiei.

Banca Comerciala Romana a redus dobanda la o luna pentru depozitele persoanelor fizice cu 1%, la 10%. La termen de 3 luni cu plata la scadenta, dobanda a fost redusa la 10,10%, la termen de 6 luni plata dobanzii la scadenta dobanda este de 10,25%, iar la termen de 12 luni este de 10,50%.
Raiffeisen Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei, tot cu un punct procentual.

Depozitul in lei cu plata lunara a dobanzii si dobanda fluctuanta cu scadenta la o luna pentru persoane fizice se recompenseaza cu 9%.
Dobanda la 3 luni este de 9,5%, la fel ca la un an.
Pentru persoanele juridice si liber profesionisti dobanda la luna este de 7%, iar la 6 luni si la un an este de 7,5%

Banca Daewoo a modificat, tot ieri, nivelul dobanzilor pentru depozitele in lei destinate persoanelor fizice si juridice, se arata intr-un comunicat al bancii.
Pentru persoanele juridice, depozitele in lei constituite pe termen de pana la un an (la 1, 3, 6, 9 sau 12 luni) au o dobanda de 7 la suta. Pentru persoanele fizice dobanzile sunt de 10,50 la suta pentru o luna, 9,50 la suta pentru 3 luni, 8,50 la suta pentru 6 luni, 9 luni si un an.

Dobanzile acordate la depozitele constituite in lei pentru pensionari si studenti sunt de 11,50 la suta pentru o luna, 10,50 la suta pentru 3 luni, 9,50 la suta pentru 6 luni, 9 luni si un an.

De asemenea, au fost modificate corespunzator dobanzile la depozitul Maxim, depozitul cu plata lunara a dobanzii si la depozitul in lei pe perioade fluctuante.

Si UniCredit a scazut dobanzile tot cu un procent, cea pentru depozitul persoanelor fizice coborand de la 9% la 8% la o luna.
La sase luni si la un an, dobanda este de 7%. Pentru persoanele juridice, UniCredit opereaza o dobanda de 7% la o luna si de 6,5 la suta la 12 luni.

Ratele vor continua sa scada

BNR a redus, de trei ori in ultimele trei luni, rata dobanzii de politica monetara, nivelul acesteia ajungand astfel la 14,5%.
Cea mai recenta modificare a dobanzii a fost operata luna aceasta dupa ce la jumatatea lunii februarie, era redusa de la 16,5% la 15,75%.
Dobanda de politica monetara, sau de interventie, reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

Incepand cu jumatatea anului trecut, dobanda a scazut treptat, de la un nivel de 21,25%.
Nu este exclus sa mai asistam la scaderi ale dobanzilor la depozite, avand in vedere ca guvernatorul BNR Mugur Isarescu a "promis" dobanzi maxime de 14% la credite pentru aceasta vara.
Automat vor scadea si dobanzile la depozite pentru ca altfel bancile ar avea profiturile afectate.

Dobanzile la valuta cresc

Depozitele in valuta sunt remunerate, cel putin in cazul BCR, mai bine ca luna trecuta. Este vorba insa numai de dolari.
Dobanda la depozitele in dolari a fos crescuta de BCR de la 3% la 3,5 la suta pe an. La euro nu au fost inca miscari.

Investitiile in depozite sunt cele mai sigure, dar randamentele lor scad, dupa cum se vede, pe zi ce trece. O alternativa mult mai riscanta dar cu randamente net superioare este Bursa.

Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 10,29 la suta, BET-C, care reflecta trendul general al Bursei, a crescut cu 8,25 la suta, iar pentru BET-FI, care reflecta trendul celor cinci Societati de Investitii Financiare, avansul fata de luna anterioara a fost de 35,94 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri