UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net consolidat dupa interesul minoritar de 141,6 milioane lei (31,8 milioane euro) in primele noua luni ale anului, in scadere cu apropae o treime fata de rezultatul raportat in aceeasi perioada din 2013, de 206 milioane lei (46,8 milioane euro). Rezultatele pe cei doi ani nu sunt perfect comparabile din cauza procesului de integrare a activitatii de leasing.

Veniturile operationale consolidate s-au plasat la nivelul de 1,16 miliarde lei (261 milioane euro), similar celui inregistrat in primele 9 luni din 2013. Pe de alta parte, cheltuielile operationale au atins nivelul de 585,3 milioane lei (131,6 milioane euro), in conditiile in care banca a continuat sa controleze atent costurile. In consecinta, UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit operational, de 575,7 milioane lei (129,4 milioane euro).

Provizioanele pentru credite au ajuns la 376,1 milioane lei (84,5 milioane euro) dupa primele noua luni ale acestui an, in scadere fata de nivelul din aceeasi perioada a lui 2013, cand erau 432 milioane lei (98,1 milioane euro).

"Ne indreptam spre incheierea unui an plin, cu activitate efervescenta, dar nu mai putin dificil pentru sectorul financiar decat precedentul. Suntem aproape de finalizarea procesului de integrare a clientilor Corporate preluati de la RBS Romania, care a necesitat o mobilizare importanta a eforturilor noastre, dar care decurge lin si ne va ajuta sa ne pozitionam mai puternic pe una dintre primele pozitii in aceasta zona, cu solutii personalizate si consultanta specializata. Mizam mai mult ca niciodata pe fondurile europene, in conditiile in care anii 2014 si 2015 sunt critici pentru reusita marilor proiecte si pentru nivelul absorbtiei in Romania. La nivelul pietei in ansamblu, facem eforturi in continuare pentru a ne plia pe cererea solvabila, care ramane la un nivel scazut in pofida dobanzilor la minimum istoric", a spus Rasvan Radu, Country Chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 6,3% in primele noua luni din 2014, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,7%. Raportul intre costuri si venituri s-a situat la un nivel echilibrat de 50%.

Volumul activelor consolidate la 30 septembrie 2014 a totalizat 28,9 miliarde lei (6,55 miliarde euro), in crestere de la 26,55 miliarde lei (5,9 miliarde euro), in septembrie 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 22,2 miliarde lei (23,7 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 9,5% a finantarilor acordate IMM-urilor si cu 7,1% a creditelor acordate companiilor in intervalul decembrie 2013 – septembrie 2014.

Banca precizeaza ca isi mentine orientarea catre segmentul IMM si spre co-finantarea proiectelor cu bani europeni. Segmentul de fonduri europene a afisat de asemenea o evolutie remarcabila, in conditiile in care volumul aprobarilor de facilitati destinate acestui segment a inregistrat in primele 9 luni ale anului o valoare ce depaseste nivelul intregului an 2013. De asemenea, valoarea soldului utilizarilor creditelor de catre beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% in intervalul septembrie 2013 - septembrie 2014 (respectiv cu 16% in primele 9 luni din 2014). Din total, aproximativ o treime reprezinta finantari in domeniul agricol, ceea ce confirma implicarea UniCredit Tiriac Bank in sustinerea acestui segment strategic al economiei romanesti.

Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro). In contextul scaderii dobanzilor de referinta la nivel de piata, s-a observat o crestere a apetitului pentru optiuni de economisire si investitii cu randament mai ridicat. Soldul plasamentelor in fonduri de investitii prin intermediul UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 134%, de la 159,5 milioane lei (35,7 milioane euro) la 30 septembrie 2013, pana la 373,9 milioane lei (84,8 milioane euro) la 30 septembrie 2014.

UniCredit Tiriac Bank avea la septembrie 2014 un numar de 184 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor grupului UniCredit Tiriac a ajuns la 3.378.

Rezultatele sunt prezentate in baza situatiilor financiare consolidate pentru grupul UniCredit Tiriac - care include UniCredit Tiriac Bank SA si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Romania SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, ALLIB Leasing SRL, Debo Leasing IFN SA si UniCredit Insurance Broker SRL - intocmite in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania.

Sursa foto: UniCredit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri