Cinci mari banci din SUA, Marea Britanie si Elvetia au fost amendate cu 3,3 miliarde de dolari de catre autoritatile reglementate din cele trei tari, in urma unei intelegeri care incheie investigatia privind manipularea pietei valutare, relateaza The Wall Street Journal.

Cele cinci banci care au fost amendate miercuri sunt HSBC si Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elvetia si Citigroup si J.P. Morgan Chase din SUA. Bancile vor plati 1,4 miliarde de dolari catre autoritatile americane si 1,1 miliarde de lire sterline (1,75 miliarde de dolari) catre Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Marea Britanie. De asemenea, UBS a fost amendata separat si de autoritatile de reglementare din Elvetia cu 134 milioane de franci elvetieni (139 milioane de dolari), relateaza Mediafax.

Autoritatile analizeaza de mai bine de un si jumatate acuzatii potrivit carora mai multe banci nu au supravegheat corespunzator activitatea traderilor sai si nu au condus suficient de multe controale interne, in aceste conditii mai multi angajati facand schimb de informatii referitoare la pozitiile adoptate pe piata si la ordinele clientilor, pentru a manipula piata valutara.

Litigii costisitoare pentru banci

La inceputul lunii noiembrie, RBS a anuntat ca a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari) pentru rezolvarea unor litigii, iar Citigroup 600 de milioane de dolari, dintre care 300-400 milioane de dolari pentru investigatia din Marea Britanie, potrivit Bloomberg.

De asemenea, JPMorgan a constituit in trimestrul al treilea un provizion de 1 miliard de dolari, pentru costurile litigiilor legate in mare parte de investigatiile privind piata valutara. La randul sau, banca elvetiana UBS a pus deoparte 1,94 miliarde de dolari pentru litigii si a confirmat ca se afla in negocieri cu Departamentul de Justitie din Statele Unite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri