Cota progresiva va deveni realitate cel mai probabil in 2016. Guvernul vrea sa renunte la cota unica de 16% si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si ministrul delegat pentru Buget.

In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza ca una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%)". Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"Cota progresiva reprezinta una dintre solutiile mai sigure in discutiile cu FMI si CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 2015, dar acum ANAF nu este pregatita tehnic pentru introducerea imediata. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat in 2005, sunt depasite si nu pot fi adaptate la noile sisteme. Inteleg, totusi, ca exista discutii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales in cazul in care in pozitia de premier va fi numit Florin Georgescu, un sustinator al cotei progresive", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

Pe de alta parte, analisti financiari afirma ca nu exista obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, intrucat declararea venitului se face in 2016. Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala tema de campanie a aliantei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unica a fost propusa initial de ministrul de Finante din perioada Guvernului Nastase, Mihai Tanasescu, dar respinsa de PSD, inclusiv din cauza opozitiei presedintelui de atunci, Ion Iliescu. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propus de actualul premier Victor Ponta sa preia conducerea Guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale, a declarat recent ca tema cotei unice de impozitare a fost "fetisizata" in ultimii ani si ar trebui reconsiderata cel putin din perspectiva nivelului, daca societatea romaneasca are pretentii mari de la stat.

Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget si consultat de Mediafax. In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: "Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016"
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP. O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei. Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii. Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.

In cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale. Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

MFP analizeaza si introducerea impozitului pe cifra de afaceri

In acelasti timp, Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea eliminarii impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scaderea impozitului pe dividend la MFP analizeaza introducerea impozitului pe cifra de afaceri5%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor - ministrul delegat pentru Buget.

Propunerea, discutata in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, a fost detaliata si prevede cote de impozit diferentiate, invers proportional cu cifra de afaceri si numarul de angajati, variind intre 1,33% si 7,5% din cifra de afaceri. Cele mai mici cote sunt propuse pentru companiile cu afaceri de peste 1 miliarde de lei pe an (circa 225 milioane euro), care ar urma sa achite de anul viitor 1,33% din cifra de afaceri, daca au cel putin doi angajati, 1,463% din cifra de afaceri, daca au un singur angajat si 1,6625% din cifra de afaceri, daca nu au angajati.

Cotele ar urma sa urce din 2016 pentru aceasta categorie de companii la 2% (mai mult de doi angajati), 2,2% pentru un singur angajat si 2,5% pentru firmele fara angajati cu contracte de munca. Companiile cu cifre de afaceri pe an intre 100.000 de lei si 1 miliard de lei ar urma sa plateasca o cota standard de 2% din cifra de afaceri incepand de anul viitor. Daca firma are un singur angajat, cota de impozitare urca la 2,2% din cifra de afaceri, iar daca nu are niciun angajat se va impune 2,5% din cifra de afaceri. Din anul 2016, cota standard de impozitare ar urca la 3%, cu nivelele de 3,3% la un angajat si 3,75% la firmele fara angajati din aceasta categorie.

La cifre de afaceri pe an intre 10.000 de lei si 100.000 de lei, firmele ar urma sa plateasca un impozit standard de 3% din cifra de afaceri anul viitor si 4,5% in 2016. La fel ca in celelalte paliere valorice, cota standard creste cu 10% daca firma are doar un angajat si cu 20% daca firma nu are angajati.
Cele mai inalte rate de impozitare sunt preconizate pentru firmele cu cifre de afaceri de sub 10.000 de lei pe an (circa 2.250 euro), pentru care cota standard ar fi de 4% in 2015 si 6% in 2016. Firmele cu o cifra de afaceri de sub 10.000 lei pe an si un singur angajat ar urma sa plateasca 4,4% anul viitor si 6,6% in 2016, in timp ce pentru firmele fara angajati cota ar fi de 5% in 2015 si 7,5% in 2016.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Mediafax ca principala problema in implementarea acestui model de impozitare o reprezinta chiar legislatia comunitara, care nu permite statelor membre inlocuirea impozitului pe profit decat ca exceptie. Concomitent, Finantele ar urma sa reduca impozitul pe dividend cu 5 puncte procentuale, de la 16% la 11%, ceea ce ar incuraja companiile sa inregistreze profit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri