Raiffeisen Bank International a inregistrat, in primele noua luni din 2014, un profit de 81 milioane euro in Romania, o stagnare comparativ cu perioada similara a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane si tranzactionare fiind anulate de scaderea veniturilor din dobanzi.

Veniturile din dobanzi au coborat cu 3,6%, de la 212 milioane euro la 204 milioane euro, in timp ce incasarile din comisioane au urcat cu 7,9%, de la 118 milioane euro la 127 milioane euro. Incasarile rezultate din operatiunile de tranzactionare au crescut cu 35,5%, de la 11 milioane euro la 15 milioane euro, se arata in raportul financiar prezentat vineri de banca austriaca, conform Mediafax.

Venitul operational al Raiffeisen Bank International pe piata romaneasca a crescut usor in primele noua luni, de la 343 milioane euro la 348 milioane euro. Provizioanele pentru credite neperformante sau problematice au scazut cu 18,9%, de la 75 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut la 61 milioane euro la finele lunii septembrie.

Mai putin cheltuieli administrative

Raportul dintre costuri si venituri s-a imbunatatit la 55,5%, de la 58,2% in perioada similara a anului trecut.
Cheltuielile administrative generale au scazut cu 3,2%, de la 200 milioane euro la 193 milioane euro. Activele totale raportate de banca austriaca pentru Romania au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

Soldul creditelor si avansurilor catre clienti a avansat cu 1,1%, la 4,44 miliarde euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti au urcat cu 2,9%, la 4,26 miliarde euro. Astfel, raportul credite/depozite s-a imbunatatit de la 106,6% la 104%.

La finele lunii septembrie, Raiffeisen Bank International avea 530 sucursale in Romania, in urcare de la 529 sucursale in aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, numarul angajatilor a scazut cu 0,3%, de la 5.383 persoane la 5.368 persoane. Portofoliul clientilor a crescut cu 1,9%, la peste 2,049 milioane persoane. Grupul austriac este prezent in 16 tari din Europa Centrala si de Est, cu active totale de peste 131 miliarde euro.

Cum a afectat situatia din Rusia si Ucraina profitul Raiffeisen

La nivel de grup, Raiffeisen Bank International a raportat un profit net consolidat de 225 milioane euro, in scadere cu 45,2% raportat la primele noua luni ale anului trecut, ca urmare a cresterii costului cu provizioanele pentru imprumuturi problematice, in special in Ucraina si Rusia. Cheltuielile cu provizioanele au avansat cu 35% la 1,083 miliarde euro, valoarea totala a portofoliului de imprumuturi neperformante urcand cu 546 milioane de la inceputul anului, la peste 9,2 miliarde euro.

"Evolutia s-a datorat cresterii portofoliului de credite neperformante pe segmentul corporate (+408 milioane euro fata de perioada corespunzatoare din 2013), in Rusia (+168 milioane euro) si Ucraina (+132 milioane euro), in timp ce imprumuturile neperformante din Ungaria au scazut cu 120 milioane euro", potrivit raportului bancii.
Banca austriaca estimeaza ca nivelul total al provizionelor pentru imprumuturi neperformante va creste la circa 1,8 miliarde euro pana la finele anului.

"Cifra finala ar putea fi afectata de o posibila deteriorare a situatiei din Ucraina si Rusia", se arata in raport.
Raiffeisen anticipeaza o crestere economica de 1,2% in Europa de Sud-Est anul acesta, fata de un avans de 2% anul trecut. Expunerea grupului bancar in regiune a crescut in primele noua luni cu 339 milioane euro, la 7,75 miliarde euro, in principal pe pietele din Romania si Croatia.

"In Romania, tara care benefiaza de pe urma reformelor structurale implementate cu succes, dar in care cererea interna se mentine la un nivel scazut, precum si in Albania, estimam o crestere a PIB de circa 2% in 2014. In majoritatea celorlalte tari din regiune, cresterea economica va fi, probabil, intre 0% si 1,7%, in timp ce economiile Croatiei si Serbiei vor stagna", potrivit bancii.

Pentru 2015 si 2016, banca austriaca estimeaza o crestere economica de 2,7%, respectiv 3% in Romania. In Europa de Sud-Est, avansul va fi de 2,2%, respectiv 2,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri