Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs in crestere usoara, mentinut deasupra pragului de 4,44 lei/ euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel incepand cu mijlocul lunii august.

Referinta a avansat cu numai 0,14 bani, la 4,4421 lei/euro. Un curs mai ridicat a fost inregistrat cel mai recent pe 12 august, la 4,4425 lei/euro. Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat un curs de 3,5472 lei, in urcare cu 0,61 bani fata de ziua anterioara.

Paritatea francului elvetian a urmat, de asemenea, evolutia leului in raport cu euro si a urcat nesemnificativ, cu 0,07 bani, la 3,6976 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, noteaza Mediafax.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara la 4,4422 lei, in crestere de la 4,4385 lei pe finalul sedintei de miercuri. Schimburile din piata interbancara locala au variat intr-un interval restrans, de aproximativ 0,3 bani, cu minimul la 4,4412 lei/euro si maximul la 4,4445 lei/euro, insa in operatiunile derulate pe parcursul noptii de investitori straini a urcat pana la 4,4470 lei/euro.

Au avut loc tranzactii peste noapte pe Asia si la 4,4470 lei/euro.

In regiune, forintul si zlotul s-au intarit usor in raport cu euro. "Au avut loc tranzactii peste noapte pe Asia si la 4,4470 lei/euro, dar nu sunt foarte relevante, intrucat piata este mica in intervalul respectiv. Exista jucatori care considera un moment bun pentru vanzare, dar si cumparatori care au adus cursul la acest nivel si mai au probabil de cumparat. Piata locala este, de asemenea, destul de subtire si se misca pe fluxurile de afara", a declarat un dealer.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca populatia a scapat treptat de teama deprecierii monedei nationale, intrucat leul "sta tolanit" in intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumatate de an, fara a inregistra fluctuatii nici macar in campania electorala, cum se intampla in alti ani.

"Dupa un timp, publicul a vazut ca directia leului nu e numai in sensul deprecierii, e si in apreciere, sta tolanit leul in intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumatate de an, adica mai putin de 1%. Mai misca asa usor din coada, dar sub 1%", a afirmat Isarescu in deschiderea seminarului Colocvii de Politica Monetara organizat de banca centrala.

Guvernatorul a aratat ca leul "s-a tolanit" si mai tare din luna septembrie, ignorand total campania electorala pentru presedintie, fata de alti ani cand reactiona dupa declaratii politice. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza joi la 0,08% - 0,48%, fata de 0,08% - 0,49% miercuri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,46% - 0,93%, in crestere de la 0,26% - 0,76% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se afla la 1,81% pe an, fata de 1,8% pe an miercuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri