Finantele au publicat executia bugetara pentru 31 octombrie, raportand pentru a doua luna consecutiv un excedent bugetar, care a urcat de la 0,06% din PIB in septembrie la 0,29% din PIB. Veniturile au crescut, dar statul a si redus cheltuielile pentru investitii fata de primele zece luni din 2013.

Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 177,5 miliarde lei, au fost cu 6,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 26,3% din PIB. Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) si TVA (+271 milioane de lei), informeaza Mediafax.

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,5%) si venituri nefiscale (+1,1%).

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 175,6 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 0,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au redus in termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4%, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti. Chuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile se mentin sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent (-8,1%). Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, fata de 22,6 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri