Dan Schwartz, managing partner-ul RSM Scot

Dan Schwartz, managing partner-ul RSM Scot

Dan Schwartz, managing partner-ul RSM Scot, spune ca a intilnit in ultimele carti citite multe dintre ideile si intrebarile care il preocupa si de, asemenea, unele rezolvari ale problemelor pe care le-a intampinat. Ultimele doua carti parcurse sunt “Think Like a Freak (Gandeste ca un traznit)” apartinind cuplului de autori (un economist si un jurnalist) Steven D. Levitt si Stephan J. Dubner (autorii ‘Freakonomics” si “Super Freakonomics) si “The Circle”, a lui Dave Eggers - carte considerata de multe publicatii prestigioase drept cartea anului 2013.

"Prima dintre cele doua carti este apreciata de critica ca fiind cea mai “revolutionara” lucrare a celor doi autori, avind drept tema principala ideea de gindire neconventionala, iesita din tipare, singura capabila sa ne faca mai productivi, mai creativi, mai rationali. Sunt sigur ca si aceasta cea de-a treia carte a cuplului Levitt-Dubner va fi un bestseller", spune Schwartz.

Cea de a doua carte a fost “The Circle”, considerata de Washington Post a fi the “Brave New World of our brave new world”, este o fictiune social-economica si politica care inceraca sa prefigureze felul in care va arata lumea noastra intrun viitor relativ apropiat in conditiile in care marile companii de social media si inovare tehnologica de astazi tind sa devina o singura entitate, uriasa si a tot dominatoare, ca urmare a detinerii monopolului absolut asupra informatiei (numit de Eggers “Infocomunism”)

"Este o carte despre pericolul totalitarismului si dictaturii, care se ascund in spatele unei asa-zise utilitati sociale a tehnologiei si in spatele ideii de “sharing” care nu fac nimic altceva decit sa creeze iluzia unei libertati si securitati sociale supravegheate", a completat managerul RSM Scot.

Seful RSM Scot citeste acum "Capitalism: The Unknown Ideal”, de Ayn Rand.

Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania

Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania

John Grisham - The Litigators

In calitate de consultant, intotdeauna gasesc fascinante cartile lui John Grisham, intrucat unele intrigi si aspecte pe care le ating au legatura cu profesia in care activez. Una din lectiile pe care aceasta carte o serveste este “nu exista scurtatura in viata”, iar daca o iei pe scurtatura, fie este ilegal sau neetic sau ai de infruntat dificultati majore.

The Three Rules - How exceptional companies think, de Michael Raynor si Mumtaz Ahmed

Ahmed Hassan spune ca aceasta este o carte cu mai multe mesaje, cele mai importante 3 fiind cele de mai jos:

  • Mai bine trebuie sa primeze in fata lui mai ieftin: concureaza prin alte elemente diferentiatoare decat prin cost;
  • Pune veniturile inaintea costurilor: genereaza profitabilitate mare prin preturi mai mari sau volume mai mari, nu cu costuri mai mici;
  • Nu exista alte reguli

"As recomanda aceasta carte managerilor sau liderilor din organizatii, pentru ca atinge aspecte care tin de comportamentul si atitudinea factorilor de decizie. Cred ca autorii cartii aduc o perspectiva prin care inovatia si cercetarea-dezvoltarea nu doar ca sunt generatoare de cresteri care determina companiile sa concureze la nivel inalt, ci tin de obiective mai inalte, care aproape ca devin parte integranta a companiilor care le confera valoare. Totodata, cartea abordeaza problema punerii veniturilor inaintea costurilor, lucru practicat, in buna masura, de multe organizatii si lideri, dar este un aspect care se trece adeseori cu vederea pe parcursul implementarii deciziei. Sunt de parere ca inclusiv organizatiile mici pot face investitii excelente, insa fie se rezuma la obtinerea profitabilitatii pe termen scurt, fie au o abordare inconsecventa", afirma managerul Deloitte.

Rene Schob, managing partner-ul Mazars Romania

Rene Schob, managing partner-ul Mazars Romania

Rene Schob, managing partner-ul Mazars Romania, a apreciat foarte mult cartea "Intrinsic motivation at Work: What Really Drives Employee Engagement", de Kenneth Thomas, pentru abordarea cat se poate de practica pe care o ofera si suportul de cercetare solid pe care se bazeaza.

"Atunci cand vrei sa motivezi oamenii, indiferent cat de mult si cum ai incerca, poti avea succes doar daca persoanele respective au ele insele o oarecare motivație launtrica in directia respectiva. Este o idee care iti ofera o perspectiva cu totul noua asupra temei clasice a motivarii", spune Schob, referindu-se la ideea care l-a influentat cel mai mult din aceasta lectura.

Alexander Milcev, partener EY Romania

Alexander Milcev, partener EY Romania

The Sport Gene, de David Epstein

"Este o discutie foarte interesanta despre nature vs. nurture in domeniul sporturilor de performanta. Este o carte care te ajuta sa intelegi mai bine de ce unii sunt mai buni la ceva anume decat altii; de asemenea are o pozitie foarte interesanta asupra semnificatiei acelor 10.000 de ore care fac diferenta intre un expert si un non-expert (in orice domeniu, nu numai sport)", a spus Milcev.

Civilization, de Niall Ferguson

"Este o explicatie foarte interesanta a faptului ca lumea vestica a depasit ca si dezvoltare lumea orientala in ultimii 500-600 de ani, cu accent pe 6 factori de diferentiere. Concluziile sunt relevante si in contextul geopolitic actual, cand anumite fenomene pot fi mai usor percepute si intelese in contextul istoric".

Jan Glas, Managing Partner TPA Horwath Romania

Jan Glas, Managing Partner TPA Horwath Romania

How much is enough?, de Robert Skidelsky si Edward Skidelsky

"O carte controversata care te face sa iti pui intrebari cu privire la sustenabilitatea modelului actual al economiei de piata. Autorii dezvolta ideea conform careia sistemul economic actual, care se bazeaza pe nevoia permanenta de crestere economica, este limitat si ar trebui reconsiderat. De ce simtim tot timpul nevoia de a cumpara o masina noua, un telefon nou, etc daca avem déjà masina sau telefon? Si de ce fericirea pe care o simtim pana la momentul achizitiei, acea anticipatie, este deseori mai mare decat ceea ce simtim odata ce devenim posesorii noii masini sau noului telefon?", spune Jan Glas.

A Man in Love (cartea a doua din seria My Struggle) - Karl Ove Knausgård

"Scriitorul norvegian Knausgard isi povesteste viata in My Struggle; este surprinzator felul in care te face sa te recunosti in descrierile sale din anii copilariei si adolescentei. In cea de a doua carte, A Man In Love, el vorbeste despre sentimentul ca viata pare sa curga din ce in ce mai repede pe masura ce inaintam in varsta. Cand esti copil, toate experientele sunt noi, si fiecare noua situatie te captiveaza, te face sa te gandesti, sa te intrebi “de ce?” si “cum?”, iar timpul curge incet…Apoi, cu trecerea timpului, multe din experiente sunt un fel de deja-vu, pare ca se repeta lucruri care s-au intamplat deja, nu mai simtim nevoia sa stam si sa contemplam; prin urmare timpul curge intr-un ritm mai rapid", povesteste Glas.

Sursa foto: carti pe noptiera, Shutterstock