Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost solicitat pentru costatari de despagubiri de peste 200 de asigurati care au cumparat polite de asigurare PAD in urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mica. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta in Romania, a cauzat mai multe daune materiale. In primele 10 zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seism.

"Urmeaza ca inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 dosare, dintre care 94 dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru tip B", arata PAID.

Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidenta mare in tara noastra, insa "de fiecare data cand are loc o asemenea intamplare, ce nu poate fi evitata, realizam cat de importanta este asigurarea. Polita este valabila nu numai in cazul daunei totale sau atunci cand este afectata structura de rezistenta a imobilului afectat ci si atunci cand exista daune mai mici", a spus Nicoleta Radu Neacsu, director general al PAID.

Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Marasesti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului. Solicitarile au fost trimise de asiguratii PAD din judetele Bacau, Braila, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Galati, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iasi si Ialomita. Judetele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati, cu 83 de solicitari si Vrancea, cu 83 de solicitari.

Fiecare dezastru natural petrecut in Romania, indiferent ca vorbim de cutremur sau inundatie, readuce in discutie responsabilitatea fiecarui proprietar de a incheia o polita de asigurare de tip PAD, in urma pagubelor inregistrate de fiecare data. Din pacate, rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusa.

Un aspect cu adevarat ingrijorator il reprezinta faptul ca cele mai mici procente sunt inregistrate chiar in judetele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacau, Vrancea sau Vaslui.

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic.

Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni. Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010.

La finele lunii august a acestui an, PAID avea 1,57 milioane de polite in portofoliu, reprezentand 18,7% din fondul locativ national, care numara aproximativ 8,4 milioane de locuinte. In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Societatea a platit despagubiri de 473.400 de lei in 2013, cea mai mare dauna achitata fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinta avariata din judetul Prahova, ca urmare a alunecarilor de teren. Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Valoarea primei este de 10, respectiv 20 de euro, in functie de suma asigurata. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda de pana la 500 de lei din partea autoritatilor locale. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Sursa foto: Shutterstock / Cutremur

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri