Mai multe banci din Romania au raportat institutiilor abilitate tentative de frauda tintite catre utilizatorii romani ai retelei sociale Facebook, interesati sa castige bani lucrand de acasa, sau, mai simplu, sa faca "bani pe net". Din pacate pentru cei care au fost fraudati deja, bancile nu ii vor despagubi, pagubele urmand sa fie suportate de utilizatori din propriul buzunar. Cum functioneaza schema?

Bancile spun ca utilizatorii primesc in general linkuri catre asa-zise site-uri de stiri asociate Facebook, unde sunt informati ca reteaua de socializare tocmai a lansat programul "Lucreaza De Acasa", prin intermediul caruia acestia ar putea sa castige bani lucrand de acasa. “Mii de rezidenti romani vor avea oportunitatea de a castiga sute de dolari in fiecare luna din confortul casei lor, fiind platiti prin cec, depunere directa sau chiar Paypal”, se mentioneaza pe un asemenea site.

Pe cat de serioasa este tentativa de frauda, pe atat de comice sunt explicatiile date pentru a motiva alegerea Romaniei de catre Facebook pentru a desfasura acest nou “program”. “De ce Romania? Pentru ca Romania este una dintre cele mai pro-afaceri tari din lume, una dintre cele mai putin corupte si cu cele mai mici taxe”.

Site-ul posteaza de asemenea si imagini cu un cec de 10.000 de dolari incasat de Alex Grasu, un roman “proaspat angajat” de Facebook. Articolul are si o sectiune de comentarii, care insa nu permite adaugarea altor postari. De notat ca un simplu click pe numele unuia dintre romanii care au comentat (toate postarile sunt pozitive) redirectioneaza utilizatorul catre profilul de Facebook ale unor persoane din China sau SUA.

Cititorii “stirii” sunt apoi redirectionati catre un site de phishing unde le sunt solicitate initial doar cateva date de baza, precum numele, orasul de rezidenta, o adresa de email si un numar de telefon.

Pasul final scoate insa la iveala adevaratul scop al site-ului: utilizatorii care vor sa faca bani lucrand de acasa trebuie sa completeze un formular cu numarul cardului, data la care acesta expira si codul CVV2 – practic toate informatiile necesare pentru a putea face tranzactii online. Trebuie precizat ca pe pagina de phishing apar siglele Verified by VISA si MasterCard Secure Code, si, mai mult decat atat, adresa URL a paginii apare ca fiind HTTP Secure (https), protocol de comunicare folosit in general de business-urile online legitime cu scopul de a oferi o identificare criptata si sigura la server.

Reprezentantii bancilor romanesti spun ca imediat ce se introduc datele cardului apar tranzactii neautorizate pe anumite site-uri. Bancile blocheaza site-urile unde se fac tranzactii in mod automat, insa datele introduse pot fi folosite ulterior pe alte site-uri. Intre timp, clientii care si-au introdus datele pe asemenea website-uri isi pierd banii, acestia nefiind despagubiti de bancile emitente ale cardului.

Cititi si Conturile de Facebook, tinta preferata a infractorilor cibernetici

Foto: Shutterstock / credit card phishing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri