Mai multe banci din Rusia vor incepe sa foloseasca, in decembrie, Sistemul National de Plati, creat de statul rus ca alternativa la MasterCard si Visa, dupa ce, in luna martie, cei doi operatori au refuzat sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti sanctionate de Statele Unite.

Primele operatiuni care vor testa noul sistem de plati electronice se vor desfasura la mijlocul lunii decembrie, transmite Sputnik News. Bancile care vor beneficia cu prioritate de adoptarea noului sistem sunt cele sanctionate de Statele Unite si Uniunea Europeana, printre acestea numarandu-se Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank, si Rosbank, potrivit lui Vladimir Komlev, directorul general al Sistemul National de Plati.

El a precizat ca aceste banci au fost alese luand in considerare criterii ca volumul transferurilor de bani, platforma tehnologica utilizata si regiunea in care acestea opereaza, intrucat exista diferente logistice importante intre sistemul folosit in Moscova si cele din alte regiuni ale Rusiei, scrie Mediafax.

Sistemul va deveni complet functional in primul trimestru al anului viitor, urmand ca toate tranzactiile facute cu carduri Visa si MasterCard sa fie procesate prin intermediul Sistemului National de Plati. De asemenea, noua entitate va putea emite carduri proprii incepand cu anul viitor.

La sfarsitul lunii martie, Visa si MasterCard au refuzat sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti, in urma sanctiunilor impuse de Statele Unite din cauza conflictului din Ucraina. Atunci, Rusia a anuntat ca ar putea lansa un sistem de plati propriu, care ar putea fi functional in sase luni.

Sursa foto: Ruble rusesti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri