Dezvoltarea fireasca a creditarii non-guvernamentale si influenta bancilor straine care au transferat in Romania bani si produse financiare, au impus un ritm de crestere al activelor bancare cu 50% in 2005, peste media europeana, a declarat Bogdan Baltazar.
"Era aproape firesc ca anul trecut, piata bancara romaneasca sa afiseze o crestere cu 50% a activelor bancare, fata de 2004. Pe de o parte, pentru ca Romania avea o intarziere foarte mare fata de restul tarilor la capitolul creditarii neguvernamentale si era firesc sa o recupereze. in definitiv, anul trecut, suma tuturor creditelor non-guvernamentale era de 22% din produsul intern brut (PIB), ceea ce e foarte putin, comparativ cu Bulgaria, de pilda, unde indicatorul e de 28% si mult in urma Ungariei sau Cehiei.

In plus, sa nu uitam ca preponderenta bancilor cu capital strain, prezenta unor marilor jucatori europeni, a trasferat in Romania atat capital, cat si produse financiare initiate in tarile mama", a spus Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD SocGen, care conduce o companie de consultanta financiara, informeaza NewsIn.

Baltazar estimeaza ca Romania isi va mentine un ritm de crestere a activelor bancare peste media europeana, in urmatorii ani, pana cand se va apropia considerabil de nivelul intermedierii financiare din tarile dezvoltate.

"In septembrie se va liberaliza total contul de capital, fapt care va contribui la mentinerea unei tendinte de crestere a creditarii. Activele bancare vor continua sa creasca si in viitorii ani, poate intr-un ritm mai putin sustinut, dar oricum superior mediei europene. Mi se pare o evolutie fireasca, in ciuda tuturor eforturilor bancii centrale de a stopa avantul creditarii, pe care le pot intelege, intr-o anumita masura, pe planul luptei cu inflatia", a adaugat Baltazar.

In 2005, bancile din Europa de Est au inregistrat o crestere a activelor cu 99 miliarde euro (22%) fata de 2004, iar Romania si Lituania au raportat cel mai mare ritm de crestere a activelor bancare, de peste 50%, potrivit unui raport al companiei de studii de piata Research and Markets.

Compania de studii de piata Research and Markets a publicat un raport intitulat "Top 200 Banci in Europa Centrala si de Est- Editia 2006" in care sunt analizate cele mai recente evolutii de pe piata bancara din 15 tari est-europene: Albania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Raportul cuprinde si clasamentul celor mai importante 200 de banci din zona dupa valoarea totala a activelor, care include 16 banci romanesti: ABN Amro Bank Romania, Alpha Bank Romania, Banc Post, Banca Comerciala Romana (BCR), Eximbank, Banca Ion tiriac, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale (BRD - SocGen), Banca Romaneasca - National Bank of Greece, Banca Transilvania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Citibank Romania, HVB Bank Romania, ING Bank - Sucursala Bucuresti, Raiffeisen Bank Romania, UniCredit Romania si Volksbank Romania.

Bancile sunt enumerate in ordine alfabetica si nu in functie de valoarea activelor.Acestea au fost, de altfel, si primele 16 banci dupa active din Romania la sfarsitul anului 2005, cu active cumulate de 116,2 miliarde lei (31,6 miliarde euro), care reprezentau 90% din activele bancare romanesti, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Activele totale ale celor 200 de banci analizate erau de 409 miliarde euro la finele anului trecut, cere reprezinta 89% din totalul activelor bancare din cele 15 tari luate in calcul, se precizeaza in raportul citat. Activele celor 16 banci romanesti cuprinse in clasament reprezinta 7,72% din activele tuturor celor 200 de banci analizate. De altfel, tarile cu cele mai multe banci in top 200 sunt Polonia, Republica Ceha si Ungaria, arata datele publicate de Research and Markets.

Bancile est-europene sunt foarte profitabile, daca luam in considerare indicatorii rentabilitatea medie a fondurilor proprii (ROAE), care este de 16% ca medie pentru Europa Centrala si de Est, si rentabilitate medie a activelor (ROAA), de 1,68%, potrivit raportului Research and Markets.

Grupurile bancare internationale prezente in zona, cum sunt Unicredit, Erste si KBC, si-au intarit pozitia. De altfel, primele zece banci din lume detineau la sfarsitul anului 2005 o cota de piata de 56% pentru cele 15 tari analizate luate impreuna, iar liderul pietei este banca Unicredit, care detine 12% din activele bancare totale din grupul de tari analizat, arata raportul.

Banca Unicredit a ajuns, in 2005, la active de 86,2 miliarde euro, venituri de 4,3 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro realizate in regiune. De altfel, banca Unicredit are si cea mai extinsa prezenta pentru ca are peste 2900 unitati bancare in 17 tari, fiind urmata, din acest punct de vedere, de Raiffeisen Bank, cu peste 2600 unitati in 15 tari, potrivit unui studiu recent al Unicredit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri