Iulian Panait, analist sef in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca daca exista asiguratori care vor reusi sa scada costurile pe segmentul RCA si care nu vor creste substantial primele RCA, automat vor castiga cota de piata si probabil vor scoate din piata societatile care nu se adapteaza la noile conditii din piata.

"Piata RCA este evident intr-o asezare. Exista, dupa cum stiti, indicatori pe care noi (ASF - n.r.) i-am publicat de-a lungul timpului si care arata o rata combinata de peste 100% pe segmentul asigurarilor auto, inclusiv pe segmentul RCA. Acest lucru inseamna ca daca luam in calcul costul riscului plus costurile de gestionare a subscrierii politelor RCA, a instrumentarii dosarelor de dauna s.a.m.d., per ansamblu, pe aceasta linie de business sunt multi asiguratori care au costuri mai mari decat ceea ce incaseaza din primele subscrise", a spus Iulian Panait (foto).

ASF a adoptat recent un set de masuri prudentiale, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, cu impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor. Potrivit acestora, asiguratorii RCA au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat; nu pot oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima si se interzice modificarea tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare.

La acestea sa adauga obligatia asiguratorului RCA de a utiliza tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.

"Fiecare linie de business va trebui sa fie profitabila, independent, si nu ar mai trebui sa existe alte linii de business care genereaza profit din care sunt subventionate primele inadecvate practicate pe celelalte linii de afaceri. In aceasta situatie exista doua posibilitati: fie scade costul si atunci rata combinata a daunei coboara sub 100% (scade costul de administrare sau costul riscului – daunele sunt mai putin frecvente) sau asiguratorii care nu reusesc sa faca acest lucru vor trebui sa majoreze primele de subscriere a politelor RCA", a spus Iulian Panait.

In opinia sa, piata se regleaza in ansamblu. "Daca exista asiguratori care vor reusi sa scada costurile si care ca urmare nu vor creste substantial tarifele RCA, automat vor castiga cota de piata si probabil vor scoate din piata sau vor forta celelalte firme care nu reusesc sa scada costurile, fie sa se adapteze, fie sa renunte la aceasta linie de business. Nu putem previziona acum, care va fi situatia si rezultatul din piata de asigurari, anul viitor. Dar, acestea sunt cele doua lucruri care trebuie sa se intample: fie sa se reduca din costuri, ca medie la nivelul industriei si mai ales la companiile care inregistreaza o rata a daunei de peste 100%, fie sa creasca nivelul primelor RCA. Vorbim de companii care inregistreaza cote de piata pe segmentul RCA care depsesc 10 procente. Probabil ceea ce va rezulta va fi un echilibru intre cele doua si noi nu excludem ca primele RCA sa inregistreze o crestere in anul 2015", a spus Iulian Panait.

Datele ASF arata ca subscrierile din polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% in primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane. În perioada analizata, numarul dosarelor de dauna avizate a fost de 202.351, in scadere cu 10% fata de 30 septembrie 2013, iar numarul dosarelor de dauna platite a coborat cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizata a fost de 515 lei, in crestere cu 3% (+13 lei) fata de nivelul mediu inregistrat in primele trei trimestre ale anului 2013. La nivelul intregii piete RCA, valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie platita a fost de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un numar de 11 asiguratori erau autorizati de catre ASF sa practice RCA, si anume ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri