Imaginea Romaniei este foarte buna, din punct de vedere macroeconomic, chiar si fara acordul cu FMI, a spus economistul sef al BCR, Radu Craciun, intr-o conferinta despre perspectivele economice ale Romaniei in 2015. "Momentul in care aveam nevoie de constrangerile Fondului a trecut".

"In mod normal, o tara in situatia Romaniei, nu mai avea nevoie de un nou acord cu FMI. Trebuie sa trecem la o noua etapa, aceea de a ne gestiona singuri economia. Insa, istoria ne arata ca in momentul in care nu am mai avut un jandarm (FMI - n.r.), am luat decizii proaste din punct de vedere economic, care ne-au dus inapoi", a avertizat Radu Craciun.

Chiar si fara FMI, imaginea Romaniei este foarte buna - Radu Craciun, economistul sef al BCR

Guvernul a incheiat recent o runda de negocieri cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE). Finantatorii internationali au agreeat dupa dezbateri cu scantei un deficit bugetar de 1,83% din PIB, inclusiv o alocare suplimentara de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, desi initial solicitasera asumarea unui deficit de 0,9% din PIB.

"Acest deficit raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara si capacitate de atingere a obiectivelor asumate prin tratatul fiscal, inclusiv 1% deficit structural. Pe de alta parte, bugetul nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli", a declarat Victor Ponta. Guvernul a convenit cu troica financiara un deficit bugetar de 1,83% din PIB, pe cash, cu toate ca surse din Guvern au declarat anterior ca deficitul agreat va fi de 1,4%.

Bugetul prevazut pe 2015 este de 238 miliarde de lei, din care veniturile reprezinta 225 miliarde lei, iar restul de 13 miliarde lei este echivalentul deficitului de 1,83% din PIB. In plus, in cadrul negocierilor dintre Guvern, FMI si CE, s-a estimat o crestere economica egala cu cea din 2014, de 2,5% din PIB.

Radu Craciun: Cresterea economica in 2015 va fi modesta, in jurul a 2%

Economistul sef al BCR a punctat faptul ca tabloul macroeconomic al Romaniei arata bine. Si in 2015 vom avea inflatie scazuta, din cauza deficitului de cerere, iar deficitul bugetar va fi, conform tintei asumate recent in negocierile cu FMI, de 1,83%.

"Lipseste totusi dinamica, lipseste cresterea, adica acele elemente cheie care ne pot face sa recuperam decalajul fata de UE", subliniaza Craciun, care a anuntat in cadrul conferintei de joi si prognoza de crestere economica pe 2015 a BCR, de circa 2%.

El sustine ca anul viitor investitiile publice ar trebui sa fie motorul principal al cresterii economice, iar consumul privat nu va avea inca putere sa sustina prea mult avansul PIB, avand in vedere ca "dinamica creditului de consum nu va fi accelerata".

Sursa foto: PIB, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri